Sport

Sundsvall storvann historiskt derby

Sundsvalls Rúnar Sigurjónsson gjorde två mål när Sundsvall körde över Östersund, 5–0.
Sundsvalls Rúnar Sigurjónsson gjorde två mål när Sundsvall körde över Östersund, 5–0.

Läktarna var fullsatta och två stora supporterklackar skapade derbystämning.Sundsvall vann det historiska mötet med Östersund med hela 5–0.– Sett till helheten med inramning och allt är det nog nummer ett bland de matcher jag spelat, säger Gif-målvakten Tommy Naurin.

Rivaliteten mellan städerna sträcker sig långt bak i historien – och utanför fotbollsplanen. På densamma var mötet mellan Sundsvall och Östersund däremot det första någonsin i fotbollsallsvenskan.

Intresset inför matchen var stort med slutsålda läktare sedan flera veckor tillbaka. Frågan alla ville ha svar på var hur den kaxiga uppstickaren och allsvenska nykomlingen Östersund skulle stå sig mot det i sammanhanget betydligt mer etablerade Sundsvall, med massor av allsvenska säsonger i bagaget.

Svaret var – inte alls.

Gästerna från Jämtland inledde respektlöst och med stor mod, dock utan att få utdelning.

– Jag tycker att vi har kontroll i första halvlek. De gör visserligen det första målet men det är ändå inte hela världen, säger ÖFK:s tränare Graham Potter.

"Otrolig utdelning"

1–0 i halvtid skulle dock visa sig bli hela 5–0 efter 90 minuter tack vare en ordentlig urladdning och, inte minst, stor effektivitet från Sundsvalls sida.

– Vi visste att vi skulle möta ett bra lag som växer hela tiden och gör skillnad i svensk fotboll. Efter en tillknäppt första halvlek får vi sedan en otrolig utdelning i andra, säger Sundsvallstränaren Joel Cedergren.

När domare Markus Strömbergsson blåste för full tid var storsegern ett faktum, något som tränare Cedergren ändå var noga med att tona ner.

– Det här är ingen 5–0-match som spelats, skillnaden var att vi hade en enorm effektivitet, säger han.

Han får medhåll av sin man längst bak; målvakten Tommy Naurin.

– Vi är bra, vi är det bättre laget. Men det är 12–12 i avslut, så att så mycket bättre är vi inte. Det blir väl lite gamnacke på dem efter att målen trillat in.

Perfekt cykelspark

Ett av målen, 3–0, lär kunna kandidera till årets mål på Norrporten Arena vad det lider. Noah Sonko Sundberg fick bollen just utanför straffområdet, tog ner den på bröstet och klippte till.

Bicykletan satt i en perfekt båge över Jamal Blackman i Östersunds mål.

– Ett vackert mål, det måste jag säga. Det är nog det snyggaste jag gjort, säger mittbacken Sonko Sundberg.