Sport

Super Bowl inget för kycklingar

Fans från hela världen lockas till San Francisco för Super Bowl Sunday.
Fans från hela världen lockas till San Francisco för Super Bowl Sunday.

Den som säger att kycklingar inte har en chans i amerikansk fotboll har alldeles rätt.Medan biffarna på planen gör upp i Super Bowl proppar amerikanerna i sig 1,3 miljarder friterade kycklingvingar.

Siffrorna är uppskattade, men bygger på de senaste årens försäljningssiffror i samband med det största evenemanget i amerikansk idrott.

Natten till måndag, svensk tid, är det maffigare än vanligt när Carolina Panthers och Denver Broncos brakar ihop på Levi's Stadium i Santa Clara, Kalifornien.

Den amerikanska hybriden av rugby och fotboll bullar upp för Super Bowls 50-årsjubileum och då sparas det inte på krutet, varken hemma i soffan hos den genomsnittlige, fotbollsälskande jänkaren eller hos arrangörerna och det sändande tv-bolaget.

Gillar du musik är det värt att hålla sig vaken natten till måndag. Lady Gaga, Coldplay och Beyoncé är inhyrda för att stå för underhållningen och som vanligt får de företag som vill köpa reklamtid i CBS-sändningen stå för en betydande del av kalaset.

Vill du ha 30 sekunder i rutan? Då är det bara att hosta upp fem miljoner dollar, motsvarande 42,5 miljoner kronor.

Mest uppmärksamhet på förhand bland företagen som köpt reklamtid har elektronikjätten LG fått. Deras reklamfilm har producerats av Ridley Scott – regissören bakom bland annat filmerna "Alien" och "Gladiator".