Nöje Musik Metro Music

Supergruppen intar Gröna Lund

Alice Cooper och Joe Perry kommer, tillsammans med Johnny Depp, till Gröna Lund i Stockholm på måndag med sitt band Hollywood Vampires. Arkivbild.
Alice Cooper och Joe Perry kommer, tillsammans med Johnny Depp, till Gröna Lund i Stockholm på måndag med sitt band Hollywood Vampires. Arkivbild.

Den har beskrivits som en av rockvärldens mest osannolika supergrupper. På måndag ställer sig Hollywood Vampires – med Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry – för första gången på en svensk scen. – Vi spelar för alla som inte är med oss längre, säger Alice Cooper till TT.

Från början var tanken att Hollywood Vampires bara skulle göra ett fåtal konserter när bandet scendebuterade i fjol.

Men när skräckrockaren Alice Cooper, Hollywoodstjärnan Johnny Depp och Aerosmith-gitarristen Joe Perrys efterföljande spelning på brasilianska jättefestivalen Rock in Rio blev en stor succé och deras hyllning till bortgångne Motörhead-grundaren Lemmy Kilmister på Grammygalan lovordades var det inget snack – supergruppen skulle ut på en sommarturné.

På måndag kommer de till Gröna Lund i Stockholm.

– Sverige är grymt, senast jag spelade där var det på samma ställe. Alice Cooper-showen är mycket mer teatral med all rekvisita, det här är en riktig rock'n'roll-show. Vi har riktigt kul ute på scenen och det kommer att bli väldigt bra, säger han.

Går till grunderna

Bandnamnet Hollywood Vampires syftar till den dryckesklubb för kända musiker som grundade på 1970-talet. När gruppen väcktes till liv för tre år sedan var det för att hedra medlemmarnas "dead drunk friends".

– Alla band har börjat på pubar och har spelat andras material, så för oss är det här att gå tillbaka till grunden. Om någon skriker "Spela något med Lemmy" så kör vi "Ace of spades". För oss är det bara kul att få ta sig tillbaka till när man var tonåring och samtidigt hedra dem som har haft inverkan på oss, säger Alice Cooper.

På turnén backas bandet upp av bland andra Guns N' Roses-trummisen Matt Sorum, Stone Temple Pilots-basisten Robert DeLeo och Tommy Henriksen (Alice Cooper) på gitarr.

– Johnny Depp är en grym gitarrist, vilket inte många tror. Joe Perry har till och med sagt att han tar gitarrlektioner av Johnny, säger Alice Cooper och skrattar.

Gästades av stjärnor

På det självbetitlade debutalbumet från i fjol finns tre egna spår, resten är covers som gästas av en rad rockstjärnor.

– Det var bra att göra albumet för när vi väl fick ihop bandet fyllde andra på. Ryktet gick att vi spelade in i Johnnys hus och nästan alla som bodde i LA kom förbi, som Joe Walsh, Dave Grohl och Paul McCartney. När man ser tillbaka på vilka som spelar på det här albumet känns det fantastiskt, säger Alice Cooper.

Matt Sayles/AP/TT
Prisade skådespelaren Johnny Depp, som på filmduken slog igenom med "Edward Scissorhands", spelar gitarr i Hollywood Vampires. Arkivbild.
Matt SaylesA/AP/TT
Vid årets Grammygala hyllade Hollywood Vampires Motörheads bortgångne sångare och basist Lemmy Kilmister. "Lemmy var allas bästa polare", säger Alice Cooper. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset