Nyheter Världen

Suu Kyis vän ny president i Burma

Burmas nye president Htin Kyaw tillsammans med Aung San Suu Kyi.
Burmas nye president Htin Kyaw tillsammans med Aung San Suu Kyi.

Burma har fått sin första civila president på över 50 år. Fredspristagaren Aung San Suu Kyi är själv förhindrad från att bli vald till posten, som nu går till hennes nära vän och tidigare chaufför Htin Kyaw.

Resultatet efter den historiska omröstningen i parlamentet i Naypyidaw möttes med rungande applåder.

Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi blev först ut att lägga sin röst när parlamentet skulle utse president och efter långt och noggrant räknande stod det klart att 69-årige Htin Kyaw kammat hem segern med 360 av 652 röster, skriver nyhetsbyrån AFP.

Förhindrad av grundlagen

Parlamentet valde mellan tre kandidater. Htin Kyaw, som är nära förtrogen med Aung San Suu Kyi, vann över en annan kandidat från NLD och en som nominerats av militären. Omröstningen skedde drygt fyra månader efter att NLD tagit hem segern i parlamentsvalet med omkring 80 procent av rösterna.

– Det här är en stor dag för oss, konstaterar parlamentsledamoten Zar Ni Min (NLD), enligt nyhetsbyrån Reuters.

70-åriga Suui Kyi kan enligt grundlagen inte själv väljas till president då hon gift sig och skaffat barn med en utlänning. Militären är fortfarande inflytelserik i Burma och har vägrat att ändra konstitutionen. Men Suui Kyi har gjort klart att hon tänker styra landet genom ombud.

– Dagens resultat är på grund av människors kärlek för henne. Det här är en seger för min syster Aung San Suu Kyi, sade Htin Kyaw till Reuters efter omröstningen.

Tillträder i slutet av mars

Den tidigare universitetsläraren Htin Kyaw är i dag chef för Suu Kyis välgörenhetsstiftelse. Han har varit vän med Suu Kyi sedan de gick i skolan tillsammans och arbetade en tid som hennes chaufför. Han blir den första statschefen som inte kommer från en militär bakgrund sedan 1960-talet.

Burmas nya president kommer att ta över efter presidenten och den tidigare juntageneralen Thein Sein i slutet av mars.

Aung Shine Oo/AP/TT
Htin Kyaw har utsetts till ny president i Burma.
Gemunu Amarasinghe/AP/TT
Fredspristagaren och partiledaren Aung San Suu Kyi i parlamentet inför omröstningen om vem som ska bli landets president, en titel som en paragraf i grundlagen förhindrar henne att inneha. Posten gick till Htin Kyaw.