Sport

Svängig match gav Frölunda övertag

Artturi Lehkonen grattas av lagkamrater efter sitt 1–0-mål för Frölunda. Matchen avgjordes i förlängning av Frölundas Joey Crabb.
Artturi Lehkonen grattas av lagkamrater efter sitt 1–0-mål för Frölunda. Matchen avgjordes i förlängning av Frölundas Joey Crabb.

Frölunda dominerade. Luleå kvitterade. Det blev förlängning.Där tog Frölunda över igen, vann med 3–2 och leder också semifinalen med 3–2 i matcher. Nu måste Luleå vinna två gånger i rad för att vända och gå till SM-final.

Den femte matchen i semifinalserien mellan Frölunda och Luleå blev en kamp med flera ansikten. Och för femte gången slutade det med att hemmalaget vann. Joey Crabb slog in segermålet efter nio minuters förlängning, sedan Frölundabacken Oliver Lauridsen jobbat fram pucken bakom Luleås mål.

– Inledningen och avslutningen var Frölundas helt och hållet. Därför vinner de matchen, säger Luleås tränare Joakim Fagervall.

Han tycker att förlängningen påminde om fredagens match i Luleå. Då avgjorde hemmalaget efter 8.16 i fjärde perioden, med ett massivt publikstöd i ryggen. Nu dröjde det till 9.01 innan Joey Crabb fick de taktfasta applåderna att bytas till jubel på läktarna.

– Vi blev stående på hälarna den här gången, precis som Frölunda blev i förra matchen, tycker Joakim Fagervall.

Mål i powerplay

Vägen dit var spännande. Frölunda dominerade helt i första perioden, gick till ledning med 2–0 och "vann" skottstatistiken med 19–3.

Men vid 8.08 i andra perioden reducerade Jonathan Sigalet för Luleå med ett skott efter fyra sekunder (!) i powerplay. Matchen bytte karaktär direkt. Frölunda såg ut att ha påmints om sin egen "dödlighet", medan Luleå visade en massa ny energi.

Fem sekunder före andra pausen följde 2–2, även det i powerplay. Jonathan Granström fick ostörd åka in framför mål och styra in ett skott från Craig Schira.

Båda lagen satsade framåt i tredje akten. Målchanserna avlöste varandra. Frölunda hade lite mera spel, men Luleå var ofta fysiskt starkare.

"Trevligt att vinna"

I början av förlängningen träffade Luleås Jacob Micflikier vid krysset på målramen med ett hårt skott. I stället avgjordes matchen av Frölundas 33-årige amerikan Joey Crabb, som värvades från Växjö i vintras.

– Klart att det var trevligt att vinna efter deras seger i förlängning senast, konstaterar Crabb, och berömmer Oliver Lauridsen för hans förarbete till målet.

Scenförändringen i andra perioden förklarar han med "momentum", och att det är svårt att spela bra i 60 minuter.

Nu behöver Frölunda "bara" vinna en av de högst två matcher som återstår i semifinalen. Luleå, däremot, måste vinna båda – inklusive en på bortaplan.

– Vi ska behålla samma inställning, lovar Joey Crabb.

– I morgon ska vi samla oss igen och låtsas att det är en oavgjord serie, säger Frölundas segerskytt.