Nyheter Toppnyheter

Svår väg mot regering i Slovakien

En svår regeringsbildning väntar Slovakiens sittande premiärminister Robert Fico.
En svår regeringsbildning väntar Slovakiens sittande premiärminister Robert Fico.

Premiärminister Robert Fico tvingas inleda koalitionssamtal sedan hans parti backat rejält i valet i Slovakien. Efter framgångar för flera mindre partier, däribland extremhögern, väntar en svår regeringsbildning.

Ficos populistiska vänsterparti Smer-SD blev störst med drygt 28 procent av rösterna och väntas därmed få 49 av 150 platser i parlamentet – en rejäl nedgång från den tidigare egna majoriteten på 83 mandat. Totalt tog åtta partier platser i parlamentet.

Bland dem finns nationalistiska Slovakiens nationella parti och nykomlingarna i extremhögerpartiet Vårt Slovakien, som ridit på en valrörelse präglad av Ficos hårda retorik om flyktingar och migranter.

Fico hade hoppats att kunna bilda regeringskoalition med ett mindre parti. Men med det fragmentariska partilandskapet blir regeringsbildningen komplicerad, tillstår han.

– Det kommer inte att bli lätt, sade han efter att valresultatet stod klart.

Fico måste skrapa ihop stöd från flera partier och kommer troligen rikta in sig på mittenpartierna så som liberala Frihet och solidaritet, som blev näst största parti med 12 procent av rösterna. Alternativet är att majoriteten av småpartierna går ihop i en svårbalanserad koalition.

Valet har följts noga från Bryssel då Slovakien tar över det roterande EU-ledarskapet från och med i juli.

Martin Mikula/AP/TT
Slovakiens premiärminister Robert Fico lade sin röst i valet.