Nyheter Världen

Svår valrörelse för saudiskor

För första gången ska kvinnor både få rösta och kandidera till Saudiarabiens delvis valda lokala församlingar. Men problemen är många för pionjärer i det benhårt styrda islamistiska kungadömet.

– Vi kommer att rösta på kvinnorna, även om vi inte vet någonting om dem. Det räcker med att de är kvinnor, säger Um Fawaz, lärare i staden Hafr al-Batin, till nyhetsbyrån AFP.

Fler än 900 kvinnor kandiderar i lokalvalen den 12 december, som även är de första där kvinnor tillåts rösta.

Men att driva valrörelse är allt annat än lätt i ett land fritt från demokratisk tradition, där alla kvinnor måste ha en manlig förmyndare, bära heltäckande slöja, inte får köra bil och inte tillåts resa eller arbeta utan tillstånd från en manlig familjemedlem.

Kandidater som vill hålla valmöten måste ha separata möten för kvinnor och män. Och de kvinnor som vill ha möten med män tvingas prata med dem genom en manlig talesperson. Många satsar i stället på sociala medier i sina kampanjer.

Endast 131 000 kvinnor har registrerat sig för att rösta, av landets drygt 20 miljoner invånare, och många uppges ha stoppats av olika byråkratiska hinder.

43-årige Saud al-Shammry, från Riyadh, säger till AFP att han "mycket väl" kan tänka sig att rösta på en kvinnlig kandidat.

– Vi vill ha utveckling och verklig förändring, fritt från jäv utifrån stam eller familj.

Hasan Jamali/AP/TT