Nyheter Sverige Sverige-topp

Svåra utmaningar väntar MP-språkrör

Språkrörsvalet i full gång vid Miljöpartiets kongress i Karlstad.
Språkrörsvalet i full gång vid Miljöpartiets kongress i Karlstad.

Miljöpartiet har valt ett nytt språkrörspar för att leda partiet ur krisen.De ställs snart på prov när nya svåra frågor ska hanteras.

Som väntat blev partikongressens språkrörsval odramatiskt. Det fanns inga seriösa motkandidater till Gustav Fridolin och Isabella Lövin, som tar över efter Åsa Romson.

Fridolin fick 200 av 263 möjliga röster. Ett svagare stöd än i tidigare års språkrörsval, och också svagare än Isabella Lövins 229 röster.

– Det är väl inte så konstigt. Jag har ansvar för att ledarskapet har brustit i den turbulenta krisen, säger Fridolin, som ändå tycker att han fått det starka mandat han begärt.

Nystart i partiet

Nu pratas det om nystart i partiet, men det räcker inte att välja ett nytt språkrörspar, säger Isabella Lövin.

– Nej, det räcker inte. Vi får också en ny partisekreterare, som är en oerhört viktig post, och vi måste se framåt utifrån de misstag som har begåtts och ta tag i det interna arbetet på alla nivåer, säger hon.

Det nya ledarparet måste nu återskapa förtroendet för partiets ledning som kritiserats för att ägna sig åt toppstyrning och för att ha hanterat de senaste veckornas kris på ett uselt sätt.

Kritiken handlar bland annat om hur Fridolin uttalat sig om den nu avhoppade partistyrelsekandidaten Yasri Khan som inte vill ta kvinnor i hand och hur han agerade då förre bostadsministern Mehmet Kaplan fick sluta på grund av sina islamistkontakter. Turbulensen kring Khan och Kaplan har också skapat oklarhet om partiets grundläggande värderingar, till exempel när det gäller jämställdhet.

Turbulensen på riksplanet har varit så exceptionell att den även påverkat på lokal nivå. Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, vill därför att den nya partiledningen skapar arbetsro.

– Ge oss lugn så vi kan leverera och lämna det här bakom oss, säger han.

Stå upp

Men det finns också krav på att partiledningen tar ansvar för de kompromisser som görs i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

– En viktig del är att tydligare stå upp för kompromisser, och ha en lite annan pedagogik. Man behöver inte sälja bort sina ideal och värderingar för att man gör kompromisser, säger EU-parlamentarikern Peter Eriksson.

Språkrörsparet ställs snart inför nya prov. Vänsterpartiet anklagar till exempel MP för att lägga sig platt för S genom att inte kämpa för att stoppa Vattenfalls försäljning av sina tyska kolgruvor. Även rättsliga experter hävdar att regeringen skulle kunna stoppa affären om den bara ville.

Ännu besvärligare är regeringens åtstramningar av migrationspolitiken. MP vill återgå till den gamla, mer generösa flyktingmottagningen så fort som möjligt.

– Det som måste prioriteras är att avskaffa id-kontrollerna. De är en kraftig inskränkning av asylrätten. Vi ser redan nu att det leder till att människor börjar söka sig över Öresund i båtar, säger Måns Berger, samordnare för Malmös kongressombud.

Löfven gratulerar

Statsminister Stefan Löfven (S) skickade en hälsning till Åsa Romsons nyvalda ersättare under sitt statsbesök i USA.

– Jag gratulerar Isabella Lövin till språkrörsvalet och ser fram emot att arbeta tillsammans med henne och Gustav Fridolin, säger han.

Samtidigt lovade statsministern besked om regeringsombildningen inom några veckor.

Thomas Johansson/TT
Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP) under Miljöpartiets kongress i Karlstad.