Nyheter Världen

Svårt bli kvitt Boko Haram i Nigeria

Demonstranter kräver att de kidnappade skolflickorna släpps fria. Arkivbild.
Demonstranter kräver att de kidnappade skolflickorna släpps fria. Arkivbild.

Boko Haram innebär fortsatt huvudvärk för Nigerias president Muhammadu Buhari som får anses ha svikit sitt löfte att krossa jihadiströrelsen innan årets slut. Nu vill regeringen förhandla om skolflickorna som kidnappats från Chibok.

De över 200 skolflickorna kidnappades av Boko Haram förra året, och deras öde har blivit en internationell angelägenhet. President Buhari, som förklarade extremiströrelsen "tekniskt" besegrad förra veckan, vill nu förhandla om flickornas frisläppande.

– Vi är beredda att villkorslöst förhandla med dem (Boko Haram). Vi söker en pålitlig ledare som kan bekräfta att flickorna lever, sade Buhari i ett tv-uttalande.

Våldsamma mellandagar

Över 17 000 människor har dödats sedan Boko Haram för sex år sedan inledde kampen för en oberoende islamisk stat i Nigeria.

De senaste dagarna har ett 50-tal personer dödats i nordöstra Nigeria av självmordsbombare och personer med skjutvapen och granatgevär. Attackerna visar med plågsam tydlighet att Buharis löfte att utrota gruppen ekar tomt.

– Vi försöker vara lugna och fortsätta med våra liv men rädslan finns där, vi håller bara tillbaka den eftersom livet måste fortgå, säger Timothy Manzo, som bor i Madagali där en av de senaste attackerna ägde rum, till nyhetsbyrån Reuters.

"Svåra att kväva"

Analytiker påpekar att Boko Haram under året gått tillbaka från en kort period av konventionell krigsföring till gerillaliknande verksamhet. Organisationen har förvisso förlorat delar av sitt territorium, men i stället utvidgat sitt nätverk i grannländerna Tchad, Kamerun och Niger, varifrån många attacker organiseras.

– Det är uppenbart att Boko Haram har expanderat utanför Nigerias gränser, säger analytikern Ryan Cummings på sydafrikanska säkerhetsgruppen Red 24 till Reuters.

Enligt Max Abrahms på Northeast University i Boston var det ingen bra idé av Nigerias regering att förklara Boko Haram besegrat – speciellt i samband med jul då gruppen ofta är särskilt aktiv.

– Historien visar att terrorgrupper är oerhört svåra att kväva när de väl nått en kritisk massa, säger han.