Sport Sport-topp

Svårt läge oroar inte guldkaptenen

"Viljan att vinna är enorm, vi är beredd att offra allt för att vinna", säger Skellefteåsstjärnan Jimmie Ericsson inför den fjärde semifinalen mot Frölunda. Arkivbild.
"Viljan att vinna är enorm, vi är beredd att offra allt för att vinna", säger Skellefteåsstjärnan Jimmie Ericsson inför den fjärde semifinalen mot Frölunda. Arkivbild.

Allt han har tagit i de senaste åren har blivit till guld.Så när hans Skellefteå har hamnat i ett besvärligt läge i SM-finalserien mot Frölunda är lagkaptenen Jimmie Ericsson ändå lugn.– Jag stressar inte upp mig. De sista åren har jag bara positiva bilder, säger han.

Underläge med 1–2 i matcher i bäst av sju är förstås inget hopplöst läge.

Om det inte hade varit för att båda förlusterna kommit på hemmaplan.

Och att det aldrig har hänt att ett lag som förlorat två gånger hemma efter tre SM-finaler vunnit guld.

Två lag hamnade i 1–2-underläge efter två hemmaförluster när finalserierna spelades i bäst av fem matcher. Det blev stryk både för Djurgården (mot Södertälje 1985) och för Färjestad (mot Djurgården 1990). I fjol inledde just Skellefteå på samma sätt, vilket slutade med 2–4 i matcher mot Växjö.

– Jag hade gärna haft ledningen med 2–1 i matcher, men jag sa redan från början att jag tror det går till sju matcher, säger Ericsson inför torsdagens bortamatch i Göteborg.

Jagar fjärde raka

Jimmie Ericsson har blivit rena rama guldmaskinen sent i karriären.

Han tog sitt första guld när Skellefteå blev mästare 2013. Den säsongen slutade även med VM-guld på hemmaplan i Globen, Guldpucken och pris som SHL:s bäste forward.

Året efter vann han SM-guld igen med Skellefteå.

I fjol lockade ett fett kontrakt i KHL och där han blev kedjekompis med ryske stjärnan Ilja Kovaltjuk i SKA St Petersburg. Det slutade med ännu en mästartitel.

Titlar som har ökat guldhungern.

– Viljan att vinna är enorm, vi är beredd att offra allt för att vinna. Målet vi har haft hela säsongen har varit att vinna guld, säger han.

Fel fokus

Men viljan kan ibland slå över och drabba laget negativt. I tisdagens hemmaförlust tog han en utvisning i slutet när Skellefteå jagade en kvittering och Frölunda kunde avgöra matchen. Duellerna med landslagspolarna Joel Lundqvist har också stundtals blivit heta.

– Det gäller att ha rätt fokus och inte bara dras in i kampmoment. Jimmie är en bra hockeyspelare och han ska utnyttja sina fördelar även i det speltekniska. Inte bara fokusera på att Cmore (tv-kanalen) har gjort en programpunkt som heter Jimmie och Joel. Det gäller att ha balans i det man ska göra, säger Skellefteåtränaren Hans Wallson.

Fokus inför torsdagens match handlar för Skellefteås del om att vässa spelet i numerärt överläge – ett mål på åtta lägen i tisdags – och börja bättre än tidigare.

– Första perioden är jätteviktig. Man behöver inte göra fyra mål, men se till att man är med i matchen och ger sig själv chansen att vinna, säger Wallson.

Läs också