Nyheter Toppnyheter

Svårt skadade poliser vid protester

En gatsten kastas när demonstranter drabbar samman med fransk polis i Paris.
En gatsten kastas när demonstranter drabbar samman med fransk polis i Paris.

Minst 24 poliser har enligt myndigheterna skadats, varav tre allvarligt – en av dessa är i kritiskt tillstånd – i våldsamma protester i Frankrike mot de ändrade arbetsrättsliga lagarna.

Särskilt allvarliga har protesterna varit i städerna Nantes, Lyon, Marseille och Touluse men de tre allvarligt skadade poliserna ska ha befunnits sig i Paris.

Enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve har 124 människor gripits under dagen.

Många av demonstranterna uppges vara studenter och arbetare. Under dagen har det rapporterats om att de kastat flaskor, gatsten och andra föremål på poliser som bland annat har svarat med tårgas och batonger.

Motståndarna mot förändringen av lagstiftningen – däribland det mäktiga facket CGT – brännmärker den som allt för arbetsgivarvänlig och menar att den allt för lite tar hänsyn till arbetarnas rättigheter. Det ska bland annat bli lättare att säga upp anställda, billigare att anställa och ges större möjligheter att använda tidsbegränsade anställningskontrakt. Arbetsgivarna ska få bestämma mer om löner, övertidsersättning samt dygnsvila.

En lång rad protester har dragit genom landet sedan förändringarna började införas den 9 mars. Den 31 mars demonstrerade minst 390 000 människor i landet.

Flera längre eller kortare strejker är också planerade.

Michel Euler/AP/TT
En maskerad demonstrant sparkar undan en tårgasgranat.