Sport

Svagt ligaspel öppnar för CL-titel

Cristiano Ronaldos Real Madrid går sämre i ligaspelet – det brukar innebära framgångar i Champions League. Arkivbild.
Cristiano Ronaldos Real Madrid går sämre i ligaspelet – det brukar innebära framgångar i Champions League. Arkivbild.

Ligan är körd.Det är Champions League som ska rädda Real Madrids säsong.– Vi kan fortfarande uppnå fantastiska saker, säger Cristiano Ronaldo inför åttondelsfinalreturen mot Roma.

Tvåfrontskrig är inte Real Madrids grej.

När laget gått bra i Champions League har det ofta inneburit svagare resultat i ligan. Storklubbens sju senaste titlar i Europa har kommit under säsonger då segern i La Liga gått till något annat lag.

I år är Real Madrid hela tolv poäng efter Barcelona i ligatabellen, med tio omgångar kvar att spela.

Upplagt för en marängvit triumf i mästarcupen, med andra ord.

– Vi är kvar i Champions League. Det är en turnering vi kan vinna. Det är ju inte ett sammanträffande att Real Madrid är den klubb som vunnit flest europeiska cuper, säger Cristiano Ronaldo.

– Så vi ska jobba hårt, vi kan fortfarande uppnå fantastiska saker den här säsongen.

Bale tillbaka

Men för att drömmen om en elfte Champions League-titel ska bli sann måste först och främst italienska Roma städas av i åttondelsfinalen. I det första mötet, i Rom, vann Real med klara 2–0 – och utgångsläget inför returen är således gynnsamt.

Formen är det heller inget fel på.

I senaste ligaomgången körde Real över Celta Vigo med hela 7–1. Ronaldo gjorde fyra av målen och hyllades stort av tränaren Zinedine Zidane.

– Det är väldigt få spelare som är kapabla till att göra fyra mål. Han är unik, sade fransmannen.

Mot Celta Vigo gjorde Gareth Bale bejublad comeback från ett långt skadeuppehåll. Walesaren byttes in och gjorde mål direkt.

– Han såg fin ut, sade Zidane och avslöjade att den vindsnabbe yttern är aktuell för spel mot Roma:

– Jag tror han är redo.

Roma formstarkt

Roma kommer till åttondelsreturen med nypåfyllt självförtroende, efter den fina skalpen mot Fiorentina i fredags. Luciano Spalettis mannar vann toppmötet i serie A med 4–1, vilket innebär att laget nu har sju raka trepoängare i ligaspelet. Under 2016 har Roma endast två förluster på kontot, mot Juventus i januari – och i den första åttondelsfinalen mot Real Madrid.

– Jag vill verkligen att mitt lag ska ge något till fansen att vara glada över, säger Spaletti, som får klara sig utan skadade försvararen Antonio Rüdiger mot Real Madrid, till ESPN.