Sport

Svanstedt jagar tredje segern

Åke Svanstedt jagar tredje segern i Elitloppet. Arkivbild.
Åke Svanstedt jagar tredje segern i Elitloppet. Arkivbild.

Åke Svanstedt hoppade över fredagskvällens travtävlingar på hemmabanan The Meadowlands i New Jersey.Han tog i stället flyget till Sverige för att köra sista finslipande träningsjobbet med Resolve inför söndagens Elitlopp.– Fin, kommenterade Svanstedt kort.

Resolve är enda hästen från USA i världens tuffaste sprinterlopp. Han kom i en jättelik jumbojet i måndags kväll som landade inför många journalister och fotografer. Så stort flygplan har aldrig tidigare landat på Norrköpings flygplats . Han lastades om i en lastbil för avfärd till Stora Alby, Stig H Johanssons travcamp i Upplands Väsby. Här har Resolve laddat upp tillsammans med skötaren Lucas Wallin.

– Allt har funkat fint, Resolve har ätit och druckit bra hela tiden. Jag har en häst som är i väldigt bra form på söndag, sade Svanstedt.

Vunnit två gånger

Sedan tre år tillbaka är Åke Svanstedt tränare i USA. Under den hektiska sommarsäsongen bor han i New Jersey där han tränar ett 60-tal hästar. På vintern bor han i Vero Beach i Florida.

– Jag har det väldigt bra i USA. Det var mycket nytt under det första året men nu börjar man lära sig.

Svanstedt har vunnit Elitloppet två gånger tidigare med Gidde Palema (2004) och Torvald Palema (2009). För tre år sedan var han stor finalfavorit med Sebastian K men hästen tröttnade efter ett lopp i spets.

"Min nya topphäst"

Nu jagar Svanstedt revansch med Resolve. Femåringen har utvecklats enormt sedan han kom i svenskens träning. Under första året sprang han in sex miljoner kronor på bara tolv starter.

– Det är min nya topphäst och jag tror han kan vinna Elitloppet om nu inte Nuncio är för bra. Han har lite samma egenskaper som Gidde Palema. Resolve tål att gå flera speeder i loppen, om vi går till final så tror jag han gillar att gå två heat. Han är stark, berömmer Svanstedt.

– Direktflyget till Sverige kommer att betyda mycket för hästar från USA. Nu slipper de en två dagar lång resa och får nästan samma förutsättningar som de svenska hästarna. Mycket positivt.

Resolve ägs av svensk-amerikanen Hans Enggren. 87-åringen besökte Solvalla första gången 1939.

– Det ska bli oerhört spännande. Jag tror på min häst, säger Enggren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset