Nyheter Sverige Sverige-topp

Svart hål hittat i Stockholm?

Lena Philipsson, landshövding i Jönköpings län. Eller? Arkivbild.
Lena Philipsson, landshövding i Jönköpings län. Eller? Arkivbild.

Artisten Lena Philipsson blir landshövding, prins Oscar döps om till Kent – och ett svart hål har hittats i Stockholm.Jepp. Svenska medier kände behov av att vara mer eller mindre roliga på första april även i år.

Ingen vill bekräfta P4 Jönköpings "nyhet" om att Lena PH ska bli landshövding i Jönköpings län, men själv kommenterar hon uppgifterna så här:

– Det kanske blir lite mer showigt när man klipper band och så vidare.

Samtidig hyllar prins Daniel sitt favoritband genom att ge sin nyfödde son ett nytt namn, skriver Svensk Damtidning på Instagram: "Han kommer att heta Oscar Carl Olof Kent".

I värmländska Torsby kan forskare, ett sågverk och en Ica-handlare ha hittat lösningen på världssvälten genom att knäcka koden för hur människor ska smälta cellulosa, skriver Värmlands Folkblad. Resultatet: Extreme Fiber Flakes – flingor gjorda av gran- och tallflis.

– Kutterspån av gran och tall: skitgôtt! smaskar sågverkets platschef Christian Fryklund.

Svart hål

Stockholms universitet tog i ordentligt när ett pressmeddelande skickades ut med nyheten om att ett tvättäkta svart hål upptäckts i marken där ett nytt campusområde ska byggas. Än har endast en grävmaskin, en mobil och ett tiotal kaniner slukats av hålet.

"Ingen omedelbar fara att sugas in verkar finnas för universitetet, Stockholm eller jorden. Allt som kommer i hålets omedelbara närhet passerar dock händelsehorisonten", skriver universitetet i pressmeddelandet.

Blött i norr och söder

Alkoholglada trelleborgare kan ha satt morgonsupen i strupen när de slog upp Trelleborgs Allehanda (TA), som konstaterar att staden ska få en alldeles egen bordershop.

– Nu slipper de som bara åker med Tysklandsfärjorna för att handla billig alkohol tillbringa åtskilliga timmar ombord på färjorna, säger Johan Grönstedt, utvecklingschef på Systembolaget, enligt TA.

Utöver Grönstedt intervjuas alkoholaktiga personer som "regeringens utredare" Lena Carlsberg och "kommunens pr-ansvarige" Daniel Jacks.

Även i Skellefteå är det blött. Kommunen drar ölledningar från Skellefteå bryggeri rakt in i stadshuset, skriver Norran.

– Vi kände att det skulle kunna bli bättre stämning i kundtjänst. Många kommer dit med klagomål och då kan det vara trevligt att sätta sig ned över en öl och diskutera fram lösningar, säger kommunalrådet Lorents Burman.

Insektsmat på äldreboenden

I Göteborg planerar politiker i största hemlighet att bygga bort bostadsbristen medelst skyskrapor i Slottsskogen – stadens mest berömda park.

– Vi behöver slakta några heliga kor för att nå målet för bostadsbyggande, säger fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) till Göteborgs-Posten.

Mälarbron är redan halvt avstängd, och när Saltsjöbron stängs av för ombyggnaden av Södertälje kanal kommer fotgängare erbjudas ett alternativ: trampbåtar. För att de inte ska krocka med de stora lastbåtarna i hamnen kommer digitala tavlor att varna för när fartyg är på väg.

Örebro kommun vill spara pengar och miljö och byter därför ut kött mot gräshoppor, skalbaggar och larver i maten på tio skolor och tre äldreboenden, skriver Nerikes Allehanda.

– Kor är dyrare än gräshoppor, säger kommunens kostchef Max Vermis.

Läs också