Nyheter Toppnyheter Världen

Svarta lådan har hittats

En flytväst från det försvunna planet som hittats i havet. Sökandet efter själva planet fortsätter.
En flytväst från det försvunna planet som hittats i havet. Sökandet efter själva planet fortsätter.

Ett svar på vad som hände när Egyptairs plan försvann över Medelhavet kommer allt närmare. Egyptiska myndighetskällor uppger för CBS News att planets svarta låda har hittats.

Fyndet ska ha gjorts i närheten av det område där kroppsdelar som tros vara från planets passagerare hittats tillsammans med vrakdelar och personliga tillhörigheter.

Tidigare på lördagen rapporterade flera medier att utredarna fått nya ledtrådar att jobba med: Något aktiverade rökdetektorerna i närheten av planets cockpit strax innan det försvann från radarn.

Informationen kom från Acars (Aircraft Communications Addressing and Reporting System), ett internationellt kommunikationssystem för flygplan, och innebär inte nödvändigtvis att det brunnit ombord på planet. Men enligt BBC News registrerades rök på en toalett samt i det elektriska systemet.

Myndighet bekräftar

Frankrikes flygsäkerhetsmyndighet BEA bekräftade uppgifterna för nyhetsbyrån AFP. Men en talesperson för BEA sade att det var alldeles för tidigt att dra några slutsatser om vad som orsakat olyckan innan planet och dess svarta låda återfunnits.

Egyptairs plan, flyg MS804, befann sig på drygt 11 200 meters höjd när det försvann. Enligt den grekiske försvarsministern Panos Kammenos hamnade det i spinn, krängde och föll 6 700 meter.

Under lördagen publicerade en talesperson för den egyptiska militären bilder på vrakdelar, en flytväst och en flygplansstol från MS804.

66 personer ombord

Planet lyfte från Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris klockan 23.09 i onsdags lokal tid, för en resa till Kairo som normalt tar omkring fyra timmar. Det försvann enligt flygbolaget klockan 02.30 på torsdagen, cirka 45 minuter före planerad landning. Den sista kontakten mellan piloten och flygledningen togs tio minuter innan planet försvann.

På planet fanns 56 passagerare, varav tre barn, och 10 besättningsmän. De flesta av passagerarna kom från Egypten och Frankrike.

AP/TT
Egyptiska flygplan och fartyg letar efter planet som försvann över Medelhavet.

Läs också