Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Svarta löner inom Svenska kyrkan

Svenska kyrkan i London har betalat ut svarta löner, skriver Aftonbladet. Arkivbild.
Svenska kyrkan i London har betalat ut svarta löner, skriver Aftonbladet. Arkivbild.

Svarta pengar, tveksamma förmåner och sexuella trakasserier. Svenska kyrkan i London och kyrkoherden Michael Persson har hamnat i ett rejält blåsväder.

Församlingen i London har betalat ut svarta löner, skriver Aftonbladet.

– Ja, det fanns svarta pengar. Jag har försökt att rensa, men man kunde inte göra allt första året, säger Michael Persson enligt tidningen.

Aftonbladets granskning visar även att kyrkan har stått för betalningen av Michael Perssons vuxna sons mobilräkningar, som varit femsiffriga.

"Inte okej"

Kyrkan betalade dessutom för Michael Perssons 50-årskalas, och en stiftelse som församlingen har köpte en bil som bara kyrkoherdeparet får använda.

– På förekommen anledning sade vi att det inte var okej att åka hem med församlingarnas bilar till Sverige. Men Persson åkte hem i alla fall. Det kan man tycka är en löneförmån som borde beskattas, säger Mats Hulander, som tidigare var regionchef inom utlandskyrkan med ansvar för församlingen i London.

Persson använde dock bilen för att åka på en privat semester till Frankrike.

– Det är den policy vi har haft här, säger han till Aftonbladet.

"Pinne i baken"

Tidigare anställda och volontärer i London vittnar också om att Michael Persson utsatt flera personer för olika typer av trakasserier. Allt från vredesutbrott till sexuella kommentarer.

– Om en volontär hade en finsk pojkvän kunde kyrkoherden säga "hur känns det att ha haft en finsk pinne i baken i natt?". Att säga så som chef är inte okej. Det är inte sunt, säger Inger Öhlén, som tidigare jobbade som diakon i Londonförsamlingen, till Aftonbladet.

Michael Persson säger sig inte medvetet ha fällt den typen av kommentarer, och säger sig inte heller minnas uttalandet om den finska pinnen.

– För det här är något som jag inte hört. Det är ingen som har kommenterat detta till mig, säger han till tidningen.

Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén säger till TT att hon inte kände till uppgifterna om Michael Perssons förehavanden.

– För mig är det viktigt att inte bara gå på en medial bild. Men om uppgifterna som redovisas stämmer så är det mycket allvarligt, säger hon.