Sport Sport-topp

Svennung utslagen i kvartsfinal

Anna Malvina Svennung nådde inte ända fram i OS.
Anna Malvina Svennung nådde inte ända fram i OS.

Det blev en för lång och guppig färd för Anna Malvina Svennung mot en hägrande OS-medalj.Den 31-åriga Norrtäljeroddaren var en placering och 2,8 sekunder från att gå vidare från kvartsfinalen i singelsculler.

När Anna Malvina Svennung missade att gå direkt till kvartsfinal blev det två extradagar på vägen dit. Söndagens återkval blåste bort, så först på måndagen fick hon säkra avancemanget.

Men i kvartsfinalen på roddstadion i Lago Rodrigo de Freitas tog det stopp.

Det blev fjärde plats. Genevra Stone, USA, vann på 7.27,04 före Jeannine Gmelin, Schweiz, och Magdalena Lobnig, Österrike. Den trion går till semifinal. För Svennung väntar nytt kval på onsdagen och förhoppningsvis C-final på lördag med utsikten att bli som bästa 13:e i klassen.

– Jag är ledsen för det här är första C- eller D-finalen för mig i år. Det är inte kul, säger VM-sjuan 2015 som siktade på A-final.

– Man vill så klart vara med och tampas ommedaljerna. Men jag måste vara ärlig och säga att jag tyckte jag gjordemitt bästa.

"Räckte inte"

Bland tre startraketer var planen att åtminstone lura österrikiska Europamästarinnan Magdalena Lobnig på tredjeplatsen, som innebar avancemang.

– Jag räknade inte med att österrikiskan skulle dö, jag räknade med att jag måste gå hela vägen fullt ut, säger hon.

Svenskans kanske främsta vapen är finishen, men det räckte inte ända fram den här gången. Hon var 2,8 sekunder från Lobnig och tredjeplatsen.

– Jag fick en bra finish, men det var guppigt och lite svårt. Vid 750 kvar ökade jag tempo lite och tryckte på. Vid 500 kvar ökade jag lite till. Jag tycker jag fick till en finish. Jag är nöjd med min prestation. Österrikiskan är ändå Europamästarinna.

Mot 2020

Efter de återstående heaten i Rio är det knappast sluttävlat i OS-sammanhang för Anna Malvina Svennung. Tokyo 2020 är redan ett nytt mål.

– Det här är bara mitt tredje år i singelsculler. Jag älskar det här och kör på, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset