Nyheter Toppnyheter

Svensk bokhandlardotter vädjar till USA

Böcker som är förbjudna av den kinesiska regeringen i Peking ligger till försäljning i Hongkong. Arkivbild.
Böcker som är förbjudna av den kinesiska regeringen i Peking ligger till försäljning i Hongkong. Arkivbild.

I oktober greps den svenska medborgaren Gui Minhai, som ännu sitter fängslad i Kina.Nu har hans svenska dotter Angela Gui vänt sig till den amerikanska kongressen för att få hjälp.

– Jag har fortfarande inte fått berättat var han är, hur han behandlas, eller vad hans legala status är – vilket är extra chockerande i ljuset av det faktum att min pappa har svenskt, och bara svenskt, medborgarskap, säger hon.

Gui Minhai, som bodde i Hongkong, gav ut böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet och försvann under en resa i Thailand i oktober. Han framträdde senare med tårfyllda ursäkter i kinesisk statskontrollerad tv.

Fortfarande har han inte släppts, och dottern – född och uppvuxen i Sverige men som nu studerar i Storbritannien – vände sig på tisdagen till en särskild kommission i kongressen som övervakar mänskliga rättigheter i Kina. Hon påminde om att Gui Minhai nu varit fängslad utan rättegång i åtta månader och utan advokathjälp.

Angela Gui säger att hon talade med sin pappa i telefon för en månad sedan och att han sagt att hon inte får besöka honom.

Hon manade USA att arbeta tillsammans med Sverige för att hennes far ska släppas.

– Jag vill också be USA att ta varje tillfälle att fråga Kina om information om min fars status, liksom att mana till att han friges omedelbart.