Sport

Svensk elitsatsning på öppet vatten

Det blir inga svenska öppet vatten-simmare i OS i Rio de Janeiro – men simförbundet gör med hjälp av Vansbrosimningen en satsning mot Tokyo om fyra år.
Det blir inga svenska öppet vatten-simmare i OS i Rio de Janeiro – men simförbundet gör med hjälp av Vansbrosimningen en satsning mot Tokyo om fyra år.

Intresset för simning i öppet vatten växer kraftigt i Sverige. Det märks inte i de internationella resultatlistorna.Nu ska det bli ändring på det. I helgen tecknas ett nytt samarbetsavtal mellan Vansbrosimningen och Svenska simförbundet där ett mål är svenskt öppen vatten-deltagande i OS 2020.

För tre år sedan tecknade Vansbrosimningen och Svenska simförbundet ett första avtal med målsättningen att höja svenskarnas intresse för simning öppet vatten. Nu fördjupas samarbetet i två plus två år, med målsättningen att skicka svenska öppet vatten-simmare till OS i Tokyo om fyra år.

– Det blir en utmaning, men jag tror vi klarar det. Vi har flera talanger i Sverige och det här avtalet betyder mycket för den satsningen, säger Bengt Jönsson, förbundsdirektör på Svenska simförbundet.

I många år låg Svenska simförbundets medlemsantal på runt 120 000 medlemmar. Under de senaste tre åren har medlemmarna ökat till 140 000. Anledningen är vuxna som lär sig crawla och ett större intresse för öppet vatten-simning. Tävlingsprogrammet för öppet vatten har ökat från 6-7 tävlingar per säsong till årets 35 tävlingar.

Ligger efter

Men landslaget har alltså inte hängt med i utvecklingen. Sverige har för närvarande bara en simmare som håller internationell nivå i öppet vatten. Ellen Olsson simmar i helgen EM i nederländska Hoorn men hon är långt ifrån en OS-plats.

– Under de senaste åren har förbundets satsning på öppet vatten präglats av att skapa ett regelverk kring tävlingarna och en organisation. Nu är vii redo att ta nästa steg. Genom det här avtalet skapas förutsättningar för att bygga upp ett landslag med sikte på OS 2020, säger Hasse Nilsson, simförbundets verksamhetsutvecklare i öppet vatten.

Mot rekord

Till helgens Vansbrosimning är över 8 000 anmälda och arrangörerna tror på en sammanlagd rekordsiffra med nästan 15 000 deltagare i de olika loppen.

– Det blir ett ännu större intresse för Vansbrosimningen om vi också får internationellt bra simmare. Detta kan också leda till att Vansbrosimningen kan bli uttagningstävling till exempelvis OS. Då kanske vi kör en OS-distans i Vansbro, säger Jan Palander, generalsekreterare i Vansbrosimningen.

I dag är OS-distansen i öppet vatten tio kilometer. I Rio de Janeiro avgörs tävlingarna vid stranden Copacabana.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset