Sport

Svensk EM-spelare till Frankrike

Andreas Cederholm är klar för den franska klubben Toulouse. Arkivbild.
Andreas Cederholm är klar för den franska klubben Toulouse. Arkivbild.

Mitt under förberedelserna inför handbolls-EM har högernian Andreas Cederholm gjort klart med en ny klubb.Nästa säsong lämnar 25-åringen Kristianstad för franska Toulouse.– Det kändes som rätt steg att ta, säger han.

De internationella mästerskapen brukar vara bra skyltfönster för unga svenska spelare som vill vidare i karriären. Men Andreas Cederholm valde att skriva på för Toulouse redan nu.

– Magkänslan var bra hela tiden. De kom med ett bra erbjudande. Sedan ville jag inte hamna i den situationen jag var i förra året, säger Cederholm, som först i juni förra året förlängde kontraktet med Kristianstad.

"Vill satsa"

Kontraktet är på två år, med option på ytterligare ett. Toulouse ligger efter 14 omgångar på tionde plats i den franska ligan.

– Jag valde det mest för att de värvar mig som förstaspelare. Det är viktigt att veta att man får spela, säger Cederholm, som är tänkt som ersättare för den franska landslagsmannen Valentin Porte som försvinner från Toulouse efter säsongen.

– Den franska ligan blir bättre. Det känns som ett lag som vill satsa.

Sedan tidigare är det klart att även Fredric Petterson lämnar elitserieledande Kristianstad för Toulouse till hösten.

Mästerskapsdebutant

EM i Polen blir Andreas Cederholms första seniormästerskap. Hittills har han gjort 25 landskamper och 53 mål i Blågult. Under helgens tre träningsmatcher i Spanien satte han fem bollar.

Sverige förlorade alla tre matcherna mot Spanien (22–32), Polen (26–28) och Brasilien (25–28). Trots det var stämningen god när laget på måndagen kom tillbaka till Sverige, där tre träningsdagar i Stockholm återstår innan avresan till Polen och EM-staden Wroclaw.

– Det är aldrig kul att förlora, men samtidigt tror jag att de här matcherna har varit nyttiga. Vi har gått ihop som grupp och sett vad vi måste göra bättre. Vi har lärt oss en läxa, säger Cederholm.

Sverige möter Slovenien i EM-premiären på lördag.