Sport

Svensk EM-succé klirrar i kassan

Landslagschefen Lasse Richt, till höger, vill inte prata om landslagsbonusen.
Landslagschefen Lasse Richt, till höger, vill inte prata om landslagsbonusen.

Ledarna tror att det är möjligt.Likaså spelarna.Och om nu Sverige går hela vägen och vinner EM kan förbundets belönas med en kvarts miljard kronor.

EM-slutspelet i Frankrike är större än någonsin. Jämfört med mästerskapet i Polen och Ukraina för fyra år sedan har antalet nationer utökats med åtta stycken, vilket gör att det numera är 24 landslag som gör upp om den åtråvärda titeln.

Förändringen har även justerat prissummorna.

I gruppspelet ger numera varje vunnen match 9,2 miljoner kronor och oavgjort resultat innebär 4,6 miljoner. Totalt belönas mästarlaget – om laget vinner samtliga matcher – med en kvarts miljard.

Ett belopp som, enligt spelarnas och ledarnas tro, mycket väl skulle kunna föras över till Svenska fotbollförbundets bankkonto efter finalen på Parc de France i Paris den 10 juli.

Förbundet får dock inte behålla allt.

Äventyret i Frankrike innebär stora omkostnader och dessutom har truppen förhandlat till sig ett bonussystem.

Men hur det ser ut vill inte landslagschefen Lars Richt avslöja.

– Vi är alltid lika tråkiga. De överenskommelserna med ledare och spelare behåller vi för oss själva. Det är en princip vi har, säger han.

– Men alla förstår, om det kallas för bonussystem, att man får bättre bonus ju mer man spelar. Det är ju själva idén.

Sverige kliver in i gruppspelet på måndag med match mot Irland i Paris. Sedan följer möten med Irland i Toulouse (17 juni) och Belgien i Nice (22 juni).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset