Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Svensk flicka fälls för terrorbrott

Den 17-åriga flickan fördes in i rättssalen klädd i jeans, t-shirt, huvjacka, jympaskor och en cerise huvudduk.
Den 17-åriga flickan fördes in i rättssalen klädd i jeans, t-shirt, huvjacka, jympaskor och en cerise huvudduk.

En 17-årig svenska är enligt en domstol i Wien skyldig till att ha försökt ansluta sig till IS i Syrien. Nu ska de sociala myndigheterna i Sverige ta hand om henne.

Ett års fängelse, varav elva månader villkorligt, blev domen för den svenska flicka som i december greps på en tågstation i Wien, misstänkt för att vara på väg till Syrien. Eftersom hon har suttit häktad sedan dess har hon redan avtjänat fängelsedelen i sitt straff och är fri att resa hem.

– Det har varit den värsta tiden i mitt liv. Nu vill jag bara åka hem, säger den dömda 17-åringen till dn.se.

– Jag kommer aldrig mer spara sådana här bilder och prata med sådana här människor. Det har gett mig så mycket problem, säger hon om avrättningsbilderna och chatthistoriken i hennes mobiltelefon, som varit åklagarens bevismaterial.

Lättad

Även hennes pappa är lättad över att hon inte behöver sitta av straffet i Österrike.

– Jag har hennes pass i fickan, säger han till TT.

Flickan kommer dock inte att följa med familjen till Linköping, utan ska tillbringa sin första tid på ett behandlingshem, berättar pappan. Enligt hans mening är propagandan hon tagit till sig närmast att likna vid hjärntvätt.

När flickan kommer hem till Sverige ska socialtjänsten i Linköping utreda vilket stöd hon och hennes familj behöver.

Flickan, klädd i jeans, gymnastikskor och cerise huvudduk, sade knappt ett ord under hela rättegången, förutom att hon inte anser sig skyldig. I stället läste domaren upp polisförhör och långa chattkonversationer på sociala medier. Där blandas flickans hyllningar av Islamiska staten (IS) och diskussioner om jihad med uttryck som LOL och OMG.

Familjen slog larm

Orsaken till att flickan greps i Wien var att familjen märkt hur hon radikaliserats och slagit larm när hon försvann från hemmet, oroliga att hon var på väg till Syrien. Flickan själv hävdar att hon tog sig med buss och tåg till Wien för att träffa tre andra ungdomar. Den förklaringen är dock inget rätten tror på. Några väninnor har inte synts till och rätten är övertygad om att hon ville till Syrien.

Flickans advokat anser att rätten inte haft tillräckligt på fötterna och hävdade under hela rättegången att det inte är brottsligt att ha sympatier med en organisation. Han anser att det finns stora frågetecken kring om 17-åringen, utan pass och med 2 000 kronor på fickan, verkligen var på väg till Syrien.

Snart kriminellt

I dag är det inget brott i Sverige att åka utomlands på så kallade terrorresor. Från den 1 april börjar dock ny lagstiftning att gälla. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) är osäker på om flickan skulle ha dömts med den nya lagen.

– Det är omöjligt att besvara den frågan, speciellt om man inte har läst domen. Men med motsvarande fall i Sverige hade det varit en betydligt större chans att leda till fällande dom, om vi nu hade haft den lagstiftning som regeringen tog beslut om före jul, säger Anders Ygeman.