Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Svensk flicka uppges fritagen i Irak

Mosul.
Mosul.

En 16-årig svensk flicka har fritagits från Islamiska staten (IS) i Irak av kurdiska styrkor, uppger irakisk-kurdiska myndigheter. Men enligt andra uppgifter har hon hållits av en annan grupp som kidnappade henne i samband med ett tidigare fritagningsförsök.

Fritagningen ska ha skett den 17 februari i närheten av den IS-ockuperade staden Mosul, uppger Säkerhetstjänsten i irakiska Kurdistan i ett pressmeddelande.

På sitt Twitter-konto skriver myndigheten att de "uppmanats av svenska myndigheter och flickans familj att hjälpa till att frita henne" och att de "arbetat med svenska myndigheter" för att möjliggöra så att hon kan komma hem så fort som möjligt.

Hon uppges vara från en stad i västra Sverige.

Vill inte kommentera

Men UD vill inte uttala sig om händelsen.

– Vi har inga uppgifter om det här fallet att lämna, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst.

TT: Innebär det att ni inte känner till fallet?

– Jag kan bara säga att vi inte har någon information om det.

Inte heller Säpo vill kommentera huruvida de känner till fallet eller inte.

Journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har många kontakter i regionen, säger att han fått bekräftat från kurdiska myndigheter i Irak att flickan är i säkerhet och att hennes hemresa till Sverige förebereds.

Kidnappades igen

Det rör sig enligt honom om samma flicka som var föremål för ett tidigare fritagningsförsök i slutet av oktober. Källor uppgav då för TV4 Nyheterna att en kurdisk grupp fritagit en då 15-årig flicka norr om Mosul.

I samband med det fritagningsförsöket ska flickan ha kidnappats av en annan grupp som sedan dess krävt pengar för att släppa henne, enligt Kurdo Baksi, som alltså menar att det inte rör sig om IS.

– Det är en grupp omkring om Mosul som specialiserat sig på att mörda IS-soldater, men samtidigt genomför kidnappningar och då vill ha betalt, säger han.

Enlig källor till Sveriges Radios Ekot är det en kurdisk grupp som hållit flickan. Hon ska från början ha rest ner till Syrien med sin pojkvän i juni förra året, men ångrat sig och försökt åka hem.