Teknik Nyheter Ekonomi Sverige

Svensk framryckning i storkök

Mer svenskt på tallriken är trenden i svenska skolmatsalar, åtminstone när det gäller kött, fågel och mejerivaror. Arkivbild.
Mer svenskt på tallriken är trenden i svenska skolmatsalar, åtminstone när det gäller kött, fågel och mejerivaror. Arkivbild.

Skolbarn och sjukhuspatienter serveras allt oftare mat av svenskt ursprung. Men det importerade köttet är fortfarande vanligare än det svenska på tallrikarna.

Slutsatsen dras i en rapport från Lantbrukarnas riksförbund (LRF) om utvecklingen för kött, fågel och mejerivaror, rapporterar P4 Halland. Hundra kommuners och landstings upphandlingar till storkök har kartlagts.

Det handlar om stora pengar. Totalt uppskattas den offentliga livsmedelmarknaden till åtta miljarder kronor.

Största svenska uppsvinget noteras för det som kallas oberett fågelkött, vanligen färsk kyckling. Där är den svenska andelen nu 80 procent. Svenska färdiglagade fågelprodukter har också ökat, men fortfarande dominerar importerade fågelprodukter.

När det gäller svenskt oberett kött har en nedåtgående trend brutits. Men både icke tillagat kött och färdiglagade köttprodukter är oftare importerade än svenska.

Så länge lägsta pris är den viktigaste parametern i upphandlingen har svenska livsmedel svårt att hävda sig, konstaterar Axel Hansson, LRF:s marknadsutvecklare för offentlig upphandling.

– Men om upphandlarna börjar ställa kvalitetskrav, till exempel djurskyddskrav, då plötsligt har svenskproducerade livsmedel en bättre chans, säger han till TT.