Sport

Svensk friåkare i koma efter olycka

Svenska friåkaren Matilda Rapaport efter en seger i Verbier 2013.
Svenska friåkaren Matilda Rapaport efter en seger i Verbier 2013.

Den svenska friåkaren Matilda Rapaport har skadats svårt i en lavinolycka i Chile.Tillståndet är allvarligt och hon har försatts i koma.– Hon vårdas på intensivvården på ett sjukhus i Santiago och befinner sig i koma, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbundet.

Det var under torsdagen, då 30-åriga Matilda Rapaport deltog i en filminspelning, som olyckan var framme.

För Aftonbladet berättar hennes manager Håkan Hansson om händelseförloppet:

– Hon åkte vid en bergsida. De stod och filmade henne, hon var helt ensam, inga andra åkte med henne. Hon åkte ett åk, det gick bra. De skulle filma ett till, men då brast snötäcket och en lavin gick igång. Hon är en riktigt duktig skidåkare och försökte åka ifrån den, men ramlade i försöket och hamnade under lavinen, säger han till tidningen.

"Bästa tänkbara vård"

För Dagens Nyheter berättar Hansson att det gick snabbt från det att Rapaport hittades i snömassorna till dess att hon befann sig på sjukhuset:

– Det är ett bra sjukhus. Hon har bästa tänkbara vård och det gick väldigt snabbt att få dit henne. Från det att man hittade henne i snön tog det 20 minuter, säger Håkan Hansson till Dagens Nyheter.

Hansson meddelar vidare att en uppdatering om det allvarliga läget kommer tidigast under söndagskvällen:

– Direkt då vi vet mer kommer vi skicka en pressrelease via Svenska skidförbundet, säger Håkan Hansson till Dagens Nyheter.

"All styrka till dig"

På sociala medier visar flera alpina profiler sitt stöd, bland andra Anja Pärson:

"All styrka och all jäkla syre och energi skickar vi till dig Matilda!", skriver den 35-åriga OS-guldmedaljören.

30-åriga Matilda Rapaport kommer från Stockholm, gick skidgymnasiet i Järpen och är gift med den svenska landslagsåkaren Mattias Hargin. Hon har flera pallplatser i Freeride World Tour, bland annat en seger i Verbier för tre år sedan.

– Hon är väldigt känd i skidvärlden, säger managern Håkan Hansson till Dagens Nyheter.