Sport

Svensk frustration över domarna

De svenska handbollsherrarna förlorade mot Egypten 25–26 i den andra matchen i gruppspelet under OS i Rio på tisdagskvällen. Mattias Zachrisson bland segerrusiga egyptier.
De svenska handbollsherrarna förlorade mot Egypten 25–26 i den andra matchen i gruppspelet under OS i Rio på tisdagskvällen. Mattias Zachrisson bland segerrusiga egyptier.

Med två man mindre på banan vid slutsignalen föll Sverige med 25–26 mot Egypten i OS-handbollen.De svenska spelarna är oförstående till domarnas bedömningsnivå.– Det känns ju som att det är fler utvisningar än vad det brukar vara, säger Tobias Karlsson.

Matchen mot Egypten blev en jämn och hård kamp in i det allra sista. Med en och en halv minut kvar satte Egypten 25–24, och Sverige tog sin tredje timeout. I anfallet efter satte Lukas Nilsson, till synes oberörd av fotstukningen i premiärmatchen, 25–25.

Sverige fick avsluta matchen fyra mot sex, med både Jesper Nielsen och Kim Andersson utvisade. Egypten gjorde 26–25 med tolv sekunder kvar – och Sverige hann inte svara.

Efter slutsignalen uttryckte flera av spelarna stor frustration över de avslutande utvisningarna.

– Att man får med sig såna utvisningar i slutet tycker jag är sjukt, säger Jesper Nielsen.

– Han tar tag i min arm och slänger sig, och de har gjort det hela matchen. Ändå så får de med sig den när det är 1,40 kvar. Sen visar domaren för stegfel (på egyptiern) när Kim får sin tvåa. Ändå får han sin tvåa. Det är surt som fan.

"Sätter oss i skiten"

Även Kim Andersson är besviken över nivån.

– Man har alltid någonting att klaga på. Men det är rätt mycket utvisningar i dag också. Små petitesser tycker jag, jag tycker att handbollen ska få lov att vara hård, säger han.

– De gör mål på sina chanser och vi bränner några lägen och målvakten gör bra räddningar. Det är marginalerna, men vi sätter oss lite själva i skiten.

Egypten lyckades med sitt energiska och aviga spel pressa Slovenien ända in på mållinjen i sin premiärmatch. Och även Sverige hade problem med det utgrupperade och aggressiva egyptiska försvaret.

Sverige hade en fin sekvens i början och ifrån från 2–2 till 6–2. Men därefter misslyckades Sverige med att göra mål på två raka egyptiska utvisningar, och plötsligt var det fara och färde igen. Avsluten gick utanför, över, i ribban. Samtidigt gjorde Sverige flera tekniska fel och i stället för att tappa matchen kunde Egypten gå ikapp till 8–8.

Ingen ändring

– Det går väldigt snabbt där från att leda med tre-fyra bollar till lika. Det går för snabbt, vi måste vara mer lugna och ta anfall för anfall och inte stressa iväg. Det är vi som har ledningen, det är inte vi som ska stressa där, säger Lukas Nilsson.

– Det blir jäkligt hackigt. När man börjar få lite flow i det så får man en tvåminutare, sen helt plötsligt har man en till tvåminutare. Samtidigt får vi anpassa oss. De har lagt en nivå som är horribel, tycker jag, men då får vi anpassa oss efter den. Vi kan inte ändra på den.

Lagkaptenen Tobias Karlsson hade ett snack med domarna efter premiärmatchen för att stämma av om det sagts något nytt om vilken nivå domarna ska tillåta. Inte heller han förstod varför domarna blåste. Bland annat fick han själv en utvisning för snack.

– Jag ställer mig upp och reagerar när de slår Lukas i ansiktet med en knuten näve. Det ska tydligen bestraffas hårdare än att dra en linjespelare i tröjan. Det var dumt gjort av mig. Men ibland kan man väl ha lite förståelse för en reaktion när sådant händer. Det är det som är idrott, det är mycket känslor åt alla håll och kanter.

– De menar ju att det inte ska vara några ändrade riktlinjer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset