Nyheter Sverige

Svensk gränspolis fast i Marocko

En svensk polis fastnade i Marrakech när Marocko vägrade ta emot en man som skulle avvisas från Sverige. Arkivbild.
En svensk polis fastnade i Marrakech när Marocko vägrade ta emot en man som skulle avvisas från Sverige. Arkivbild.

Det blev problem när svensk polis skulle avvisa en man till Marocko. Marocko vägrade ta emot mannen, och en svensk gränspolis har suttit fast på flygplatsen i Marrakech sedan i helgen.

– Flygbolaget som man flög ner med flyger bara en gång i veckan. Inget annat bolag ville ta emot dem. Han var tvungen att vara kvar tills någon löste av honom. Han kunde inte bara lämna den här mannen på flygplatsen, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborg, till Expressen.

Han tillägger att avlösningen har kommit och att gränspolisen kan resa hem.

Enligt Mikael Hedström hade mannen som skulle avvisas dömts för bland annat ringa narkotikabrott, stöld och misshandel i Sverige. Hans asylansökan har avslagits av Migrationsverket. Före avresan hade marockanska myndigheter bekräftat att han var marockansk medborgare.

– När man kommer ner till flygplatsen och skulle överlämna honom, vägrade den marockanska polisen att acceptera medborgarskapet, utan hänvisade till att han var algerier, säger Mikael Hedström.

Förhandlingar fortsätter i Marocko och svenska myndigheter hoppas att situationen ska lösas inom de närmaste dagarna. Sverige har haft problem att genomföra avvisningar till Marocko, och inrikesminister Anders Ygeman (S) har tagit upp frågan med myndigheterna där.

Läs också