Nyheter Världen

Svensk hjälp på plats i Makedonien

Anna Nordlander tillsammans med representanter från PRD, Makedoniens beredskaps- och räddningsmyndighet.
Anna Nordlander tillsammans med representanter från PRD, Makedoniens beredskaps- och räddningsmyndighet.

Vattenmassorna svepte bort bilar och dränkte hus. En vecka efter översvämningskatastrofen i Makedonien är internationellt hjälparbete igång.– En oerhörd tragedi för de drabbade, säger svenska experten Anna Nordlander på plats i Skopje.

Det var förra helgen som ovädret drog fram över Makedoniens huvudstad. Lokalt föll runt 90 millimeter regn på ett par timmar. Flodvågor svepte med sig bilar och dränkte hus. Byar i Skopjes norra utkanter drabbades hårdast.

Hittills har 22 människor konstaterats döda. Fortfarande saknas sex personer.

– Många av dem som dog satt i bilar som sveptes i väg. I går pratade vi med en markägare som hade fått en bil på sin tomt som hade flutit över två kilometer. Det var oerhörd kraft i vattnet och det kom väldigt, väldigt fort, säger Anna Nordlander, expert från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

På jordbruksmark

Riktigt varför följderna blev så allvarliga är ännu inte klarlagt, säger hon. Det var mycket regn, men inga extrema mängder.

– Problemet är att man har haft 30 år med ganska torra somrar och har därför byggt bostäder på jordbruksmark som tidigare fungerade som utjämningsmagasin och regelbundet översvämmades. Så när Skopje har växt så har man inte tänkt på att det växt in i ett översvämningsområde, förklarar hon för TT.

Anna Nordlander är i Skopje med EU:s snabbinsatsteam för att hjälpa till med samordningen av internationell hjälp. Hon och en tysk kollega har ett särskilt uppdrag att som tekniska experter hjälpa myndigheterna att bedöma behoven när det gäller dränering, vatten och avlopp i katastrofområdet.

Det största problemet just nu är att sanera husen som är obeboeliga efter att ha stått under flera meter vatten.

– Man har lyckats få bort det mesta av bråten från gatorna. Det som kvarstår är väldigt mycket finkornigt material som har transporterats med vattnet, lera och annat som ligger på marken och i husen.

Saknar försäkring

Inte bara bostäder utan även skolor, vårdcentraler och andra officiella byggnader skadades.

– Några hus ligger högre och har klarat sig medan grannar som ligger lägre har dränkts i över tre meter vatten, säger Anna Nordlander.

Läget är svårt för de drabbade.

– I Makedonien är det inte särskilt vanligt att ha en försäkring och familjerna här är väldigt illa ute. Jordbrukare har förlorat årets skörd, och många har fått mycket förstört i hemmen. Det är naturligtvis en oerhörd tragedi, och särskilt för dem som förlorat familjemedlemmar, säger Anna Nordlander.

Världsbanken, FN och EU ska tillsammans analysera vad som hänt och se vilka insatser som behövs för att förhindra liknande katastrofer i fortsättningen.

Dragan Perkovski/AP/TT
Bilar ligger huller om buller efter att vattenmassorna sjunkit undan.
Boris Grdanoski/AP/TT
Soldater hjälper till att bära bort hinkar med lera från översvämmade hus i byn Stajkovci, strax öster om Skopje.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset