Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Svensk insats i Grekland förbereds

Svenska kustbevakningen i en sjöräddning utanför Lesbos. Nu stärks den svenska insatsen.
Svenska kustbevakningen i en sjöräddning utanför Lesbos. Nu stärks den svenska insatsen.

Nu förbereds den svenska insatsen i Grekland efter flyktingöverenskommelsen med Turkiet. Flyktingplanen träder i kraft redan i morgon.Men myndigheterna kan få svårt att avvara sina redan ansträngda resurser.

Överenskommelsen, där flyktingar som inte söker asyl i Grekland ska återföras till Turkiet, innebär att Grekland behöver stora resursförstärkningar från de andra EU-länderna, bland annat 2 500 i extrapersonal.

Personal från Migrationsverket som kan göra asylprövningar, hus och tält från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), polispersonal och flyg- och sjöinsatser från Kustbevakningen finns bland det Sverige kan komma att bidra med. Frågan ligger hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman.

"Det är framförallt den individuella prövningen Grekland bett om hjälp med, därutöver ordningsmakt och annat stöd så som prefabricerade hus", skriver Anders Ygeman i en kommentar till TT.

"Otroligt pressad"

Hur mycket personal Migrationsverket kan avvara är dock oklart.

– Vi har ju en otroligt pressad situation även på hemmaplan. Men vi kommer självklart bistå med någonting. Det vore ganska märkligt om Sverige inte var en del av den gemensamma insatsen där nere, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Fyra svenska poliser jobbar redan i Grekland för EU:s gränsstyrka Frontex.

– Det som avgör om vi skickar mer personal är dels vad Frontex behöver och dels om vi kan upprätthålla svensk gränssäkerhet, säger gränspolisens chef Patrik Engström.

Ska insatsen i Grekland ökas måste något annat prioriteras bort.

– Polisen är pressad i dag. Vi är pressade av att upprätthålla gränskontrollen mot Danmark och Tyskland, av att öka antalet verkställigheter. Överhuvudtaget innebär migrationsströmmarna till Sverige en utmaning, inte bara för gränspolisen, utan hela polisen, säger Patrik Engström.

Få flygplan

Kustbevakningen kan också få svårt att skjuta till resurser. Ett av myndighetens tre spaningsflyg är redan uppbokat i april för båtflyktingoperationen Triton utanför Italien.

– Det betyder att då har vi två av tre flygplan hemma. Skulle vi då bistå med ytterligare ett flygplan har vi bara ett kvar hemma, vilket får rätt stora konsekvenser för vår verksamhet, säger Kustbevakningens kommunikatör Mattias Lindholm.