Sport Sport-topp

Svensk KHL-satsning med frågetecken

Anders Svensson, en av initiativtagarna bakom Crowns-projektet, hoppas på spel i KHL redan i höst.
Anders Svensson, en av initiativtagarna bakom Crowns-projektet, hoppas på spel i KHL redan i höst.

Drömmen är ett svenskt KHL-lag redan i höst?Om det blir verklighet?Ja, det återstår att se.– Vi lägger oss inte ner och dör, vi kommer fortsätta med processen, säger Anders Svensson, en av projektets initiativtagare.

Något klartecken finns inte och frågetecknen är många. Dessutom är tiden redan knapp. Enligt tidsplanen som presenterades under presskonferensen på Bosön ska Crowns spela första bortamatchen den 20 augusti och hemma den 10 september.

Var är fortfarande inte klart, även om det pratas om Malmö, Stockholm och eventuellt Södertälje.

Någon spelartrupp finns det inte heller.

Bengt-Åke Gustafsson, tidigare svensk förbundskapten, är intresserad av tränarrollen men har inte skrivit på något kontrakt.

Trots förutsättningarna vägrar initiativtagarna till Crowns-projektet, Anders Svensson, Leif R Carlsson och Nils Andersson, som är styrelseordförande, att ge upp.

– Vi är framme vid dörren. Vi är redo för att trycka på den gröna knappen. På ett eller annat sätt kommer det här att bli av, det tror jag. Hoppas att det blir i år, säger Svensson.

Ingen deadline

TT: Vad har ni för deadline?

– Jag vill inte sätta någon deadline. Vi vet inte datumen. Vi kommer att ta kontakt med KHL under helgen.

TT: Hur ser det finansiella ut?

– Vi håller på att prata med samarbetspartners som har tv-rättigheterna. Vi har kommit ganska långt. Vi är ganska nära.

TT: Hur ser det ut med spelare och tränare?

– Det finns grejer på marknaden.

TT: Ni hinner få ihop ett lag?

– Ja, absolut. Jag är fast besluten att vi ska starta den här säsongen. Och det vore nästintill idioti av det Svenska ishockeyförbundet om de inte är med oss. Det är det vi vill. Vi har sträckt ut handen hela tiden.

Det är fortfarande oklart hur KHL och det ryska ishockeyförbundet ställer sig. Dessutom känner trion besvikelse över Svenska ishockeyförbundets agerande.

Enligt Anders Svensson har förbundet skickat ett mejl till personerna bakom Crowns-projektet och ett annat till Rysslands ishockeyförbund. Då ryska förbundet inte vill köra över det svenska i frågan har ärendet hamnat på is.

– Svenska hockeyförbundet har motarbetat hos hela vägen, säger Svensson.

– De sagt att de inte har med frågan att göra. De har sagt varsågoda, helt enkelt. När man tittar på deras värdegrund med fairplay så kan man ju undra hur de tänker i dessa frågor.

Inget stöd

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson:

– Vi stödjer inte de här planerna. Vi i svensk hockey tror på modellen vi har, med en stark och väldigt framgångsrik högstaliga. Bra ligor och bra spel som kryddas med spel på mästerskapsnivå, säger han.

TT: Man kan inte se Crowns som ett komplement, som något som breddar snarare än förstör för svensk hockey?

– Nej, vårt synsätt är inte så. Det är därför vi heller inte stödjer de här planerna.

Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson, KHL-mästare med SKA St Petersburg i fjol, är inte heller helt övertygad av konceptet. Han har dessutom svårt att se hur ett Sverigebaserat KHL-lag skulle få ekonomin att gå ihop.

– KHL, med de löner som är… Jag ska inte säga aldrig, men det känns inte så troligt med de skatteregler vi har i Sverige att det ska kunna gå plus minus noll eller plus.

Läs också