Sport Sport-topp

Svensk kollaps mot Tjeckien

Tjeckiens Michal Birner klappas om efter 3–2-målet mot Sverige i ishockey-VM.
Tjeckiens Michal Birner klappas om efter 3–2-målet mot Sverige i ishockey-VM.

I första perioden funkade allt.I andra ingenting.– Vi är inte tillräckligt skickliga, sade förbundskapten Pär Mårts efter Sveriges 2–4-förlust mot Tjeckien i ishockey–VM i Ryssland.

Kollaps. Ordet sammanfattar det som hände i andra perioden i Ice Palace i Moskva. Sverige, som efter intensivt och disciplinerat spel ledde med 2–0 – Robert Rosén och Martin Lundberg – efter första, tappade allt efter första vilan.

– Vi gjorde en riktigt bra första period, så vi kan ju. Det har vi bevisat nu men vi har även bevisat att vi inte står emot under en hel match. Vi har för djupa dalar för att spela på den här nivån, sade Pär Mårts.

– Vi tål inte tryck emot oss. Vi släpper in för enkla mål. Då får man uppförsbacke. Det var andra perioden som förstörde för oss.

"Får inte ske"

Sakta trycktes svenskarna ner mot målvakten Jacob Markström.

Med ytan fick Tjeckien utrymme att briljera.

Och det gjorde de.

Med råge.

Efter 6.45 lurade David Pastrnak svenska backarna, fick yta vid Markströms högra stolpe och drog till direkt på Roman Cervenkas passning.

– De målen, som var i fem mot fem., får inte ske, sade Mårts.

Målet följdes av fortsatt press och efter 13.38 var det dags igen.

Jan Kovar tog sats från långsidan, gled enkelt in i Sveriges slott, satte klubban i isen och vinklade sedan Jakub Jerabeks hårda passning upp i nättaket bakom Markström till 2–2.

Förbundskapten Pär Mårts tog timeout för att lugna ner spelarna och försöka få tillbaka känslan från första perioden – men snacket var förgäves.

– Hur kan man hjälpa spelarna att få framtidstro? Hur ska man få stopp på Tjeckiens manglande? Det försökte vi med men jag tycker att vi har huvudet under armen och säljer oss för enkelt, sade han.

– Det där är något som vi måste fortsätta att ta tag i.

Birner avgjorde

Sverige fick inte ordning på spelet. Samtidigt fortsatte Tjeckien att trycka på, skapa farliga chanser och, trots spel i numerärt underläge, fick de till slut in trean.

Målet var lika snyggt som tjeckernas två första.

När Alexander Wennberg inte fick tag på den studsande pucken vid blålinjen hamnade den snabbt i Michal Birners ägo. 30-åringen lurade sedan bort sin back, vek in framför Markström och skickade in 3–2.

Sverige fick till bättre spel i tredje och skapade en del oreda men kollapsen i perioden dessförinnan förstörde den blågula kvällen i Moskva. Birner satte 4–2.

Med trepoängare toppar Tjeckien grupp A (åtta poäng,) före Ryssland (sex) och Sverige (fem). De fyra främsta lagen från varje grupp går till kvartsfinal, och för Sveriges del ser det nu ut att bli spel i St Petersburg om laget avancerar vidare från gruppspelet.

Mårts vill dock helst av allt stanna i Moskva.

– Det blir svårt. Men vi ska göra det bästa av situationen, få ihop alla och spela ännu bättre, sade han.

– Killarna kan det de kan. Vi kan bara försöka prata om det och försöka få dem tro att vi kan. Det handlar om att övervinna det här.

Nästa match för Sverige blir på onsdag, då Pär Mårts & Co tar sig an Kazakstan.