Sport

Svensk landslagsdebut för Djapanovic

Höörs storskytt Jasmina Djapanovic, 30, var den stora överraskningen när förbundskaptenen Helle Thomsen presenterade sin 18 spelare stora OS-kvaltrupp i handboll.
Höörs storskytt Jasmina Djapanovic, 30, var den stora överraskningen när förbundskaptenen Helle Thomsen presenterade sin 18 spelare stora OS-kvaltrupp i handboll.

Landslagsdebut vid 30 års ålder – å andra sidan har Höörspelaren Jasmina Djapanovic endast varit svensk medborgare sedan i våras.– Hon är väldigt bra på att göra mål, säger förbundskaptenen Helle Thomsen.

Höörs storskytt Jasmina Djapanovic har tidigare representerat Serbien i landslagssammanhang, men hennes senaste framträdande för landet var vid en träningslandskamp 2012.

– En spelare kan spela för ett annat landslag om hon inte har gjort en tävlingslandskamp på tre år för det tidigare landet. Vi har kollat upp detta noga, sade landslagschefen Lasse Tjernberg i samband med att truppen till OS-kvalet presenterades i Malmö.

Högernian Djapanovic kom till Höör 2006 och har varit med hela vägen från division 2-spel till ett topplag i elitserien och Europatiteln i Challenge Cup 2014.

– Hennes rutin och hennes vänsterhand hoppas jag kan hjälpa Sverige i OS-kvalet, säger förbundskapten Helle Thomsen.

Djapanovic är den enda vänsterhänta niometersspelaren i truppen och får i det avseendet ses som en ersättare till Anna-Maria Johansson, som liksom Djapanovic är en vänsterhänt högernia. Skövdespelaren har tackat nej till landslaget, men är en av tio reserver till kvalet. Jämfört med VM-truppen saknas även knäskadade Jamina Roberts.

Djapanovic visade också sin målfarlighet på onsdagskvällen när H65 Höör på hemmaplan var nära att plocka poäng av serieledande Skuru. Djapanovic gjorde sju mål, bäst i matchen, men landslagskollegan Carin Strömberg i Skuru fick sista repliken och avgjorde då hon prickade in 27–26 när matchklockan stod på 60.00.