Nyheter Sverige Sverige-topp

Svensk Nobelpristagare dömer ut KI

" Det är en skandal utan like", säger den svenske Nobelpristagaren Arvid Carlsson om historien som rullas upp på Karolinska institutet. Akrivbild.
" Det är en skandal utan like", säger den svenske Nobelpristagaren Arvid Carlsson om historien som rullas upp på Karolinska institutet. Akrivbild.

Nobelpristagaren Arvid Carlsson är mycket kritisk till hur Karolinska institutet (KI) agerat kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini.Nu avgår Urban Lendahl, sekreteraren för KI.

Arvid Carlsson, som fick Nobelpriset i medicin 2000, tycker att hela KI-styrelsen ska avgå liksom rektorn och andra ansvariga.

– Man måste se till att de inte längre kan ha någon ansvarsfull position och naturligtvis inte får ha rösträtt i församlingen på Karolinska institutet som utser Nobelpris, säger Arvid Carlsson till SVT:s Agenda.

– Det är det värsta som har hänt i medicinprisets historia. Och över huvud taget i Nobelprisets historia skulle jag nästan tro.

En av de som förespråkade en anställning av Paolo Macchiarini var Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid KI och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Han ska nu granskas i fallet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Urban Lendahl var ledamot i KI:s Nobelkommitté när kirurgen rekryterades och blev senare ordförande.

"Då Urban Lendahl uppfattar att han kan komma att innefattas i utredningen önskar han av omsorg om Nobelprisarbetet avsäga sig uppdraget som sekreterare", skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.