Nyheter Världen Sverige

Svensk oenighet kring EU-gränsstyrka

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har inte längre enhälligt stöd för regeringens linje om en EU-gränsstyrka (Arkivbild).
Inrikesminister Anders Ygeman (S) har inte längre enhälligt stöd för regeringens linje om en EU-gränsstyrka (Arkivbild).

Inrikesminister Anders Ygeman (S) hävdade nyligen att det finns enhälligt stöd i riksdagen för en EU-gränsstyrka.Men det sprack i EU-nämnden. Fyra partier vände sig emot regeringens linje.

– Min tolkning är att de var lite sura för att jag gick ut och sade att vi var överens, säger Ygeman efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd.

I nämnden anmälde Moderaterna, Centern, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet avvikande meningar.

Räknar med stöd

Ygeman räknar dock med att det blir ett brett stöd för en svensk linje längre fram i vår, inför att EU ska fatta beslut om den nya gränsstyrkan.

– Annars skulle det betyda att man inte är för att säkra EU:s yttre gräns och det vore anmärkningsvärt, säger inrikesministern.

EU vill stärka kontrollen av sin yttre gräns och ska till sommaren besluta om hur medlemsstater, särskilt Grekland, ska förbättra sin gränsbevakning. Frågan om den EU-gränsstyrkan är känslig. Ytterst kan det innebära att unionen sätter in styrkan mot ett EU-lands vilja, om landet anses missköta bevakningen av sin gräns.

Regeringen kan tänka sig att säga ja till en sådan gränsstyrka. Den hållningen diskuterades i riksdagens justitieutskott i förra veckan och efteråt höll Ygeman en pressträff. Där sade han att han var "mycket glad över att samtliga partier ställt sig bakom det som numera är Sveriges position".

"Hallelujastämning"

– Vi hade ju en långtgående diskussion på justitieutskottet och sedan höll inrikesministern en egen presskonferens och talade om att det var hallelujastämning. Om han inte lyssnade på oss där så hoppas jag att han lyssnar på oss nu, säger Moderaternas Krister Hammarbergh.

M vill ha bättre information om kostnaderna och vill vara säkra på att de överstatliga inslagen i EU:s gränsstyrka inte strider mot svensk grundlag.

"Bara preliminärt"

Centerns Eskil Erlandsson har liknande invändningar.

– Om någon tycker att vi skulle behöva ha hjälp med att bevaka våra gränser så tycker vi att vi ska fatta det beslutet och inte att någon i Bryssel styr oss, säger Erlandsson.

EU-nämndens ordförande, miljöpartisten Carl Schlyter, bedömer att regeringens linje trots allt har ett tydligt majoritetsstöd. Han påpekar också att de fyra avvikande meningarna delvis skiljde sig åt.