Sport

Svensk OS-plats i MTB rycker närmare

Alexandra Engen, till vänster, och Jenny Rissveds. Arkivbild.
Alexandra Engen, till vänster, och Jenny Rissveds. Arkivbild.

En svensk OS-plats i damernas mountainbike kommer allt närmare.Jenny Rissveds kom etta och Alexandra Engen trea i Vårgårdas klass 1-tävling på söndagen – det gav viktiga rankingpoäng i jakten på en nationsplats till Rio.

– Det känns väldigt bra. Både för Sverige och mig. Jag vill verkligen till OS, säger Jenny Rissveds till vargardacycling.se.

Den 22-åriga cykeltalangen dominerade tävlingen från start till mål. Precis som hon gjorde i danska Naestved på lördagen då det också skiljde runt fyra minuter till tvåan som då var Alexandra Engen. Svenskornas framfart i helgen gjorde att marginalen till Tjeckien – som är svåraste konkurrenten om OS-platsen – ökade ordentligt.

– Jag känner mig väldigt förhoppningsfull. Men vi måste göra en bra världscup nästa helg. Sedan har vi gjort vårt och kan inte påverka andra nationers resultat, säger förbundskapten Anders Ljungberg.

Om Sverige tar en OS-plats står det mellan Faluns Jenny Rissveds och Jönköpings tidigare sprintvärldsmästare Alexandra Engen. Dalacyklisten har dominerat så här långt men Alexandra Engen har kommit tillbaka efter sin långa time-out och närmar sig världseliten på nytt.

I herrtävlingen segrade estländaren Martin Loo. Emil Lindgren slutade trea och är den som kan bli aktuell för start i Rio på herrsidan.