Nyheter Sverige

Svensk satsning på spårvagns-EM

Spårvagnsföraren Regina Hansson från Göteborg är en av de svenska deltagarna i spårvagns-EM i helgen.
Spårvagnsföraren Regina Hansson från Göteborg är en av de svenska deltagarna i spårvagns-EM i helgen.

Mjuka stopp, precision – och bowling. Det är några av de förväntade ingredienserna på spårvagns-EM i helgen.– Det blir en härlig utmaning, säger Regina Hansson, en av de svenska deltagarna.

Till vardags är de transportmedel för tusentals människor varje dag. Men i Berlin i helgen blir spårvagnarna tävlingsredskap.

Exakt vilka vagnar som ska användas har dock hållits hemligt in i det sista. Likaså vilka grenar som ska ingå i EM-tävlingarna i år.

Regina Hansson, som kört spårvagn i 13 år, hoppas på en liten fördel från det komplexa spårvagnsnätet i Göteborg.

– Det kommer väl lite hastighetsanpassning, att väja för hinder, stanna på rätt markeringar med vissa dörrar och så, säger hon.

– Sedan har vi ju olika vagnstyper här i Göteborg, så vi har väl lite fördel av att vi är vana det också.

En gren, stor publikfavorit kan man anta, är dock redan offentlig – bowling, där spårvagnen knuffar ett stort klot framför sig mot de uppställda käglorna.

– Ja, vi har hört att det blir i år igen. Det ser väldigt kul ut på bilderna, så det hoppas vi lite på, säger Ola Sandberg, den andre Göteborgsföraren.

Utöver Göteborgslaget kommer även ett lag från Stockholm till start. Totalt tävlar 27 företag från 17 länder om EM-titlarna.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Spårvagnsföraren Ola Sandberg och lagledaren Linus Adonis under ett av träningspassen inför spårvagns-EM.