Sport

Svensk seger inför OS-kvalet

Sabina Jacobsen gjorde två mål när Sverige besegrade VM-trean Rumänien.
Sabina Jacobsen gjorde två mål när Sverige besegrade VM-trean Rumänien.

Besvikelsen efter VM har lagt sig.Nu tänker Sverige göra allt för att få spela handboll i Rio de Janeiro.– Det är klart vi ska till OS, så är det, säger Sabina Jacobsen efter segern mot VM-trean Rumänien med 32–29 i OS-kvalgenrepet.

Strax innan jul i fjol åkte Sverige ur VM genom att förlora mot Danmark i åttondelsfinalen. Tack vare EM-bronset från 2014 har Sverige ändå chansen att knipa en OS-plats, via det kval som spelas i Ryssland i helgen.

Tre matcher på tre dagar mot i tur och ordning Mexiko, Polen och värdnationen Ryssland, där de två främsta lagen får spela OS.

– Det kommer bli tufft, både mot Polen och Ryssland. Men det är klart vi har chansen, säger Jacobsen.

– Det är klart att man var riktigt nere efter VM, jag hade helt andra planer på hur det skulle gå. Men sen flyter vardagen på och man kommer in i det igen. Och så ser man fram emot att få vara med de här tjejerna igen, för vi är ett jäkligt gött gäng och har kul tillsammans. Vi har haft jättebra träningar den här veckan, bra nivå.

Thomsen tillbaka

Nygamla förbundskaptenen Helle Thomsen är tillbaka på den svenska landslagsbänken, efter att Thomas Sivertsson fick sparken tidigare i vintras. I genrepet valde Thomsen att testa flera olika uppställningar och lät samtliga spelare få åtminstone ett par minuter på planen.

Sverige tog trots rotationen tidigt kommandot i matchen, gick ifrån till en femmålsledning i paus och behöll greppet genom den andra halvleken. Även om segermarginalen till slut krympte till tre mål.

– Jag tycker att det var en bra match. De sakerna vi vill, att spela med fysik, spela med kontringar, de lyckas, säger Thomsen.

– Jag fick svar på att vi har 18 bra spelare. 18 spelare som kan spela OS-kval, 18 spelare som ger energi och som vill göra allt för att vinna. Det var viktigt.

Olika positioner

Flera spelare fick testa spel på flera positioner. Nathalie Hagman och landslagsdebuterande Jasmina Djapanovic fick speltid både på nio och sex meter på högerkanten, och försvarsgeneralen Sabina Jacobsen som de senaste åren endast fokuserat på defensiven i Blågult fick vara med framåt och stod för två mål.

– När man använder henne framåt slipper man ett byte mellan anfall och försvar. Som variation kan man då spela med sex spelare i båda ändarna av planen, säger Thomsen som även tränar Jacobsen i klubblaget Midtjylland i den danska ligan.

Sverige reser till kvalstaden Astrachan i södra Ryssland under onsdagen, och inleder sedan kvalspelet mot Mexiko på fredag. Endast 16 av de 18 spelarna kommer till slut att skrivas in i OS-kvaltruppen, men alla kommer att resa med till Ryssland. Sverige får göra två byten under kvalets gång.

Läs också