Sport

Svensk seger – men mer behövs

Mattias Zachrisson satte fyra mål för Sverige mot Tjeckien i Malmö Isstadion.
Mattias Zachrisson satte fyra mål för Sverige mot Tjeckien i Malmö Isstadion.

Sverige besegrade på nytt Tjeckien i uppladdningen inför handbolls-EM, den här gången med 29–27.Men det finns att jobba på för de blågula.– Det kan bli riktigt bra, men det är en bit dit, säger Mattias Zachrisson.

Precis som på måndagskvällen i Jönköping blev högersexan Zachrisson en av Sveriges bästa målskyttar när lagen på tisdagen drabbade samman igen.

Den här gången satte han fyra mål under den första halvleken, som var den tid han fick på planen, och överglänstes endast av Niclas Ekbergs fem fullträffar.

På måndagen gjorde "Zacke" fem mål, även då på en halvlek.

– För egen del har det känts ganska bra. Jag har dragit dit mina kantlägen och tycker det känns bättre och bättre. Sen är det klart, jag har spelat 30 minuter nu och är ganska slut efter de 30 minuterna. Så det finns ett matchtempon man behöver komma in i, säger Zachrisson, som opererade axeln i juli och var tillbaka i full träning så sent som för en månad sedan.

Under december har han hunnit med fyra matcher med klubblaget Füchse Berlin i Tyskland.

– Mitt mål när jag opererade mig var att jag skulle köra rehab och verkligen komma tillbaka till EM. Det var mitt mål, det var det jag tränade för.

Svårt att sova

– I handbollsspelet känner jag inte av axeln någonting, det är väl mer när man ska sova och så. Jag kan inte sova på den armen (höger). Det är det enda jag märker nu. Ibland har jag lite ont på morgnarna och jag kan inte sova på mage. Det är väl det som stör mest.

Måndagens match i Jönköping var en publikfest med 7 200 på läktarna (svensk seger 34–28). Endast 1 386 personer hade letat sig till Malmö Isstadion, och det låg en dagen-efter-känsla över både spelet och arrangemanget.

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde åter att gå runt på mycket folk, och bytte stundom ut i stort sett hela manskapet på banan.

Sverige ledde i halvtid med 15–12, men tappade försprånget under andra halvleken. Till slut kunde Sverige ändå gå ifrån och vinna.

– Det var väl inte någon höjdarmatch. Det är tur att vi har fem träningsmatcher (inför EM) för det kommer nog behövas lite tid för att spela ihop oss när det är mycket nytt på nio meter, säger Zachrisson.

– Det finns potential i alla fall, tycker jag, men då måste vi också bli lite bättre bakåt.

Räcker inte i EM

Förbundskaptenen Staffan Olsson var inte heller nöjd med försvarsspelet, men tyckte sig se en utveckling i det offensiva.

– I andra halvlek tycker jag att vi spelar ganska bra anfallsspel, det är att vi bränner lite för mycket lägen, säger han.

– Vi gör färre mål i dag än i går, men ändå så känner jag att vi var bättre. Förutom att vi inte gjorde mål. Men metodiken, hur vi kom till lägen och vilka lägen vi fick var mycket bättre.

Nu fortsätter EM-laddningen för svensk del med en träningsturnering i Spanien under veckoslutet. Då vill Olsson se Sverige ta ytterligare kliv.

– Det är inte så att jag tycker att det här anfallsspelet räcker för att spela i EM. Men det där tar vi steg för steg.