Sport Fotboll Sport-topp

Svensk storseger i genrepet

Pauline Hammarlund lirkade in 6–0 ur snäv vinkel och blev därmed tvåmålsskytt i storsegern mot Skottland.
Pauline Hammarlund lirkade in 6–0 ur snäv vinkel och blev därmed tvåmålsskytt i storsegern mot Skottland.

Tre snabba mål bröt dödläget i genrepet inför OS-kvalet.Sverige fick en smakstart på landslagsåret och vann till slut med hela 6–0 mot Skottland.– Det är väldigt bra för vårt lagsjälvförtroende, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Det tog tid att dyrka upp det Skottland som svenska förbundskaptenen Anna Signeul ställt upp. Skotskorna, rankade som nummer 21 i världen, spelade smart – tills islossningen kom.

Med tre svenska mål på dryga fem minuter före pausvilan kom till slut utdelning på alla halvchanser.

Efteråt kunde Pia Sundhage knappt sluta räkna upp spelare som gjort sig förtjänta av beröm. Inte minst nämnde hon Olivia Schough, mållös men oerhört viktig, och Lisa Dahlkvist, som visade vägen med 1–0-målet och dominerade på mittfältet.

Stenhård konkurrens

Efter Dahlkvists skott, som kom på en misslyckad rensning i det skotska försvaret i 40:e minuten, dröjde det bara några minuter tills Magdalena Ericsson gjorde mål via stolpen. Kort därefter, på tilläggstid, gjorde Sofia Jakobsson 3–0.

– Det är viktigt att vi skapar målchanser. Vårt spel fungerar och till slut slinker bollen in, säger Sundhage.

– Sedan ramlar det ju in riktigt ordentligt i slutet av första halvlek. Härligt.

Den andra halvleken blev till viss del en transportsträcka – men blev också ett bevis på den stenhårda kampen om anfallsplatserna. Pia Sundhage fortsätter att satsa på offensiva 4–3–3 för att kunna dra nytta av den uppsjö av löpstarka anfallare som finns att tillgå just nu.

Hammarlund tvåmålsskytt

Varken Sofia Jakobsson, bäst på plan innan hon blev utbytt i paus, 4–0-skytten Lotta Schelin eller Olivia Schough kan känna sig säkra på sina startplatser. Till exempel blev Pauline Hammarlund, inbytt med en dryg kvart kvar att spela, tvåmålsskytt.

– Det är en sjuk konkurrenssituation, det gäller att ta varje chans man får, säger Hammarlund, som nu står på tre landskamper och tre mål.

– Varje träning, varje match, varje inhopp man får måste man visa framfötterna. Vi har olika kvaliteter, så det gäller att förstärka det man själv är bra på.

Även Stina Blacksteniuns och Fridolina Rolfö hade några bra lägen var och lär vara aktuella även för OS-kvalet i mars.

– Alla tre visar framfötterna. Men titta även på Sofia, Olivia och Lotta. De har blivit ännu bättre och jag vill gärna tro att det beror på konkurrensen, säger Pia Sundhage.

– Ska man få en startelvaplats får man helt enkelt ligga i.