Nyheter Världen

Svensk uppges gripen i terrortillslag

Mohamed Abrini kan vara den "man i hatt" som har jagats efter terrorattacken mot flygplatsen i Bryssel.
Mohamed Abrini kan vara den "man i hatt" som har jagats efter terrorattacken mot flygplatsen i Bryssel.

Fem terrormisstänkta personer har gripits i Belgien. En av dem är Mohamed Abrini som enligt obekräftade uppgifter tros vara den "man i hatt" som efterlysts efter terrorattackerna i Bryssel.Även en svensk medborgare sägs vara bland de gripna.

Den federala åklagarmyndigheten i Belgien bekräftar nu att fem personer har gripits misstänkta för delaktighet i terroristbrott.

En av dem är den 31-årige Mohamed Abrini, som har jagats misstänkt för att ha varit inblandad i terrordåden i Paris i fjol.

Det har förekommit uppgifter om att han skulle vara den så kallade mannen i hatten som sågs på flygplatsen i Bryssel i samband med självmordsattacken där.

De uppgifterna bekräftas inte utan de måste utredas, meddelade åklagarmyndigheten på fredagskvällens presskonferens.

Flygplats och tunnelbana

Det var på vid åttatiden på tisdagsmorgonen den 22 mars i år som två självmordsbombare, Ibrahim El Bakraoui och Najim Laachraoui, utlöste sina bomber på flygplatsen i Bryssel. En tredje mans sprängladdning exploderade aldrig utan han lämnade flygplatsen. Mannen, som var klädd i hatt då, kan alltså ha gripits under fredagen.

En timme senare utlöste Khalid El Bakraoui (bror till Ibrahim El Bakraou) sin sprängladdning på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek.

Svensk medborgare

Förutom Abrini greps bland andra även en man som tros vara den som träffade Khalid El Bakraoui en liten stund före självmordsattentatet i tunnelbanan.

Mannen som greps ska även ha setts i en bil i Tyskland några veckor innan attackerna i Paris. Bilen hade hyrts av den terrormisstänkte Salah Abdeslam, som greps för några veckor sedan, meddelade åklagarmyndigheten enligt Reuters.

Enligt tidningen Het Nieuwsblad är den nu gripne svensk medborgare.

Om han är svensk kommenterades inte av åklagarmyndigheten. Däremot sade en talesperson att utredarna nu arbetar med att bekräfta om den gripne är samma man som sågs med självmordsbombaren i tunnelbanan, skriver AFP.

Mannen ska också ha identifierats på övervakningsbilder som togs i samband med att han köpte väskor i ett köpcentrum. Väskorna har sedan använts vid attackerna., skriver tidningen Het Laatste Nieuws.

Han är 23 år gammal och folkbokförd i Malmö, men saknar en aktuell adress i Sverige.

Flera svenska, och nu även belgiska, medier har publicerat en bild på mannen klädd i militäruniform poserandes med ett automatvapen framför en IS-flagga. 23-åringen ska själv ha lagt ut bilden, som tros vara tagen i den syriska staden Deir az-Zor, på Facebook i januari 2015.

Inga kommentarer

Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen, vill inte kommentera gripandet utan hänvisar alla frågor till belgiska myndigheter.

Terrorforskaren Hans Brun pekar på att Sverige och Belgien båda är länder som många rest från för att ansluta sig till terrorgrupper i Irak och Syrien.

– Ju fler vi har i Sverige desto större är chansen att de har kopplingar utomlands, säger Brun.

Det finns även en annan anledning att befinna sig i Belgien, påpekar Brun: nämligen att landet har varit jämförbart mycket dåligt på att motverka jihadistiska och kriminella nätverk.

– De är ju ökända för det bland kriminologer i Europa, den här lite slappa attityden och de interna byråkratiska problemen i rättsväsendet.

Michael Probst/AP/TT
Belgisk polis patrullerade Grand Place i Bryssel efter attentaten i Paris i november i fjol. Arkivbild.

Läs också