Nyheter Sverige

Svenska Elisabeth helgonförklarad

Anders Arborelius, biskop för den katolska kyrkan i Sverige, med påven Franciskus i samband med helgonförklaringen av Elisabeth Hesselblad på söndagen.
Anders Arborelius, biskop för den katolska kyrkan i Sverige, med påven Franciskus i samband med helgonförklaringen av Elisabeth Hesselblad på söndagen.

För första gången på drygt 600 år har Sverige fått ett nytt helgon – heliga Elisabeth.Elisabeth Hesselblad helgonförklarades av påven inför tiotusentals åskådare på Petersplatsen.Bland dem – extra stolta släktingar som Jan Bengtsson, 71.

– Mitt livs största ögonblick sedan jag var med på BB för 45 år sedan, säger han till TT när han sammanfattar söndagens upplevelse.

Tillsammans med en grupp om 250 andra svenskar gjorde han resan ned till Italien och Rom för att vara med om den historiska händelsen.

Ett självklart beslut fastän han själv inte är katolik.

– Så fort jag fick veta om detta bestämde jag mig för att åka. Jag är inte katolik men hon har alltid funnits i familjen. Som vuxen har jag fascinerats av hennes liv och gärningar. Ska jag sammanfatta var hon en oerhört stark människa i en svag kropp. Hon var allvarligt sjuk i princip i hela sitt liv men lyckades ändå uppnå sina mål.

Avlägset släktskap

Släktskapet är visserligen avlägset, Jan Bengtssons mormor var kusin till Elisabeth Hasselblad som föddes i Fåglavik, Västergötland, 1870 och dog i Rom 1957. Efter att ha emigrerat till USA blev hon upptagen i katolska kyrkan och flyttade senare till Rom där hon under andra världskriget hjälpte till att gömma flyktingar under nazismen. Mest känd är hon för att ha återupplivat den gamla Birgittinorden, grundad av heliga Birgitta, Sveriges senaste helgon.

År 2000 saligförklarades heliga Elisabeth av den dåvarande påven Johannes Paulus II och på söndagen var det då dags för helgonförklaringen inför tiotusentals åskådare, bland dem kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Anders Arborelius, den katolske biskopen i Stockholm medverkade under mässan.

Efter att påven Francisckus läst upp helgonförklaringen för Elisabeth Hesselblad bars svenskans reliker fram av en ung kubansk pojke. Han har också en stor del i varför nu Elisabeth Hesselblad blivit helgonförklarad.

Bett förbön

Alla som helgonförklaras måste också vara förknippade med mirakel. I Elisabeths fall handlar det om att den kubanske pojken som tvååring led av en hjärntumör och därefter tillfrisknade sedan priorinnan på ortens Birgittinkloster bett en förbön för honom.

– Vi satt alldeles nedanför och det går inte riktigt att förklara känslan hur det är. Du måste uppleva det, säger Jan Bengtsson.

Lika svårt var det att sätta ord på hur det är att nu ha ett helgon i släkten.

– Men jag är glad att hon nu får den uppmärksamhet som hon förtjänat.

Alessandra Tarantino
Ungefär 250 svenska pilgrimer, inklusive Birgittasystrarna och flera präster från det katolska stiftet i Sverige, deltog vid ceremonin.
Alessandra Tarantino/TT/AP
En bild av Elisabeth Hesselblad hängde ut från en av balkongerna vid St Peterskyrkan i Rom i samband med helgonförklaringen.
L'Osservatore Romano/AP/TT
Kulturminister Alice Bah Kuhnke med påve Fransciskus i samband med helgonförklaringen.
L'Osservatore Romano/AP/TT
Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen med påve Franciskus i samband med helgonförklaringen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset