Nyheter Sverige Sverige-topp

Svenska historisk chef för OECD-kommitté

Sidas generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka blir ny ordförande för OECD:s biståndskommitté. Arkivbild.
Sidas generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka blir ny ordförande för OECD:s biståndskommitté. Arkivbild.

Sidas generaldirektör har utsetts till ny ordförande för OECD:s biståndskommitté. En seger för Sverige, enligt biståndsminister Isabella Lövin.

Det är första gången kommittén, som består av världens 29 största givarländer, väljer en svensk ordförande och första gången kommittén leds av en kvinna.

Utnämningen av Charlotte Petri Gornitzka innebär en möjlighet att från svensk sida påverka internationellt biståndsarbete.

– Sverige är ett stort biståndsland och vi driver på för ett förnyelsearbete som går ut på att arbeta mer effektivt och få fler finansiella gåvor till utveckling som att inkludera näringslivet mer. Det är erfarenheter jag tar med mig, säger Charlotte Petri Gornitzka, till TT.

Hon nominerades till tjänsten av regeringen och biståndsminister Isabella Lövin (MP) är glad att få en svenska på en mycket central position inom biståndsvärlden.

– Det visar på det förtroende som omvärlden har för Sveriges kvalitetssäkrade biståndsarbete och det engagemang vi visar i det här arbetet, säger Lövin, som nu måste leta fram en ny chef för Sida.

Uppgiften för kommittén, som har funnits i 50 år, är att utveckla biståndet genom att dela information mellan givarländerna och granska varandras insatser.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset