Sport

Svenska lag vidare i Europa

Mattias Bjärsmyr och hans IFK Göteborg är klart för tredje omgången i kvalet till Europa League.
Mattias Bjärsmyr och hans IFK Göteborg är klart för tredje omgången i kvalet till Europa League.

AIK möter det grekiska storlaget Panathinaikos i nästa runda i kvalet till Europa League.IFK Göteborg har en kortare resa: HJK Helsingfors.– Klart att det blir en intressant och tuff match, säger Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Den allsvenska tabelltrean IFK Göteborg hade bekväma 3–0 med sig från bortamötet med polska Gliwice i den andra kvalomgången. Målen gjordes då av Mattias Bjärsmyr, Tobias Hysén och Gustav Engvall.

Ett resultat som satte tonen för returen hemma på Gamla Ullevi, då det inte fanns speciellt mycket att rapportera om i matchen när det gäller chanser.

Hur det slutade? 0–0.

– En dag på jobbet blev det till slut. Lite förvånande att de inte kom med mer energi. Vi hade velat mer, men vi hade ett resultat med oss. Formen är god på alla gubbarna i laget. Vi har startat bra efter EM-uppehållet och det har byggt ett självförtroende, säger målvakten John Alvbåge till Viasat Fotboll.

Spelar på konstgräs

När Europa-äventyret fortsätter i nästa vecka blir det ett finskt lag som står på andra sidan. Göteborg börjar hemma nästa torsdag.

– Vi hade två man på plats och såg deras match (mot Beroe). De spelar på konstgräs. De har skickliga spelare och är alltid ute i Europa, säger Jörgen Lennartsson.

Någon sevärd match var det inte heller i Gibraltar, där AIK befann sig.

Vid en flygplats

AIK, femma i allsvenskan, hade en sen 1–0-seger med sig till Victoria Stadium – som ligger precis vid Gibraltars flygplats.

Första halvleken – som föregicks av en säckpipesinmarsch – innehöll endast var sitt avslut på mål. Direkt efter paus bytte AIK in Stefan Ishizaki. Och det var han som regisserade segermålet.

På en kontring spelade mittfältaren över bollen till Eero Markkanen, som placerade in 1–0-målet i den 30-gradiga värmen.

Nästa vecka åker AIK till Grekland för att spela mot Panathinaikos.

Häcken har däremot spelat färdigt i Europa League-kvalet efter 0–1 borta mot Cork City. Kevin O'Connor gjorde matchens enda mål mitt i första halvlek. Första mötet slutade 1–1.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset