Sport

Svenska medaljhopp i ny Rio-trupp

Maria Bjurström, boccia, är uttagen i Sveriges trupp till Paralympics i Rio de Janeiro 2016.
Maria Bjurström, boccia, är uttagen i Sveriges trupp till Paralympics i Rio de Janeiro 2016.

Med 100 dagar kvar till Paralympics tar den svenska truppen allt tydligare form. Bland 13 nyuttagna namn finns flera friidrottare med höga målsättningar.– Jag kan absolut slåss om medaljerna, säger längdhopparen Viktoria Karlsson.

I London 2012 blev det tolv svenska medaljer, fyra av varje valör. Spelen i Rio lovar ännu mer, om man får tro Ines Lopes, idrottsansvarig i truppledningen.

– Vi har en större medaljkraft än i London. Det betyder inte att det kommer att ge fler medaljer, men vi ser starkare ut på förhand, säger Ines Lopes till TT.

Första friidrottarna

Med 100 dagar kvar till Paralympics presenteras nu 13 nya namn i den svenska truppen. Bland annat har de första friidrottarna fått klartecken och där finns flera starka medaljkandidater. Både Per Jonsson och Viktoria Karlsson (båda längdhopp) liksom Jeffrey Ige (kula) är högt rankade och lär utmana om pallplatserna.

– Jag har absolut möjlighet att slåss om medaljerna. Konkurrensen är väldigt tuff, men jag har haft en bra vinter och det har gått bra den senaste tiden, säger Viktoria Karlsson, som tog VM-brons 2015.

19-åringen, som är blind sedan fyra års ålder efter att ha drabbats av cancer, vet att hon måste höja sitt personbästa 4,56, om det ska bli medalj i Rio.

– För guld krävs nog en bit över fem meter. Men för medalj tror jag att det räcker med 4,70–4,80. Det är ingen omöjlighet alls, på träning har jag de längderna när jag är i form.

Unik sport

Flera Paralympics-debutanter får också plats i truppen. I den för parasport unika grenen boccia har Sverige en representant i 22-åriga Maria Bjurström.

– Jag kan knappt förstå att det är sant. Det har alltid varit en dröm att få vara med i Paralympics, säger Maria Bjurström.

Reglerna i boccia liknar dem vid boule; målet är att komma så nära den vita bollen som möjligt. Det kan tyckas simpelt, men kräver millimeterprecision. Maria Bjurström har en ränna som hjälpmedel eftersom hennes dåliga motorik i armarna kräver det. Med hjälp av en pinne som sitter fast i hennes hjälm, släpper hon sedan läderbollen.

– Man behöver inte samma styrka som i fysiska sporter. Men det gäller att vara fokuserad, bra på precision och hålla huvudet kallt.Prova själva så ska ni se att det inte är så lätt, säger Maria Bjurström.

Ines Lopes är inte sen att intyga sportens svårighetsgrad.

– Maria är otroligt skicklig, det är en oerhörd precisionsidrott. Det är att lätt att döma ut eftersom det inte är så starka eller explosiva idrottare, men det handlar om en enorm precision, säger Ines Lopes.

En sista uttagning, troligen med fem-åtta ytterligare namn, kommer senare i sommar.

Fredrik Sandberg/TT
Viktoria Karlsson, längdhopp, är ett av Sveriges medaljhopp i Paralympics i Rio 2016.