Nyheter Toppnyheter Ekonomi Världen

Svenska miljoner till Turkiet

I flyktingkrisens kölvatten tar EU och Turkiet ett historiskt steg närmare varandra.Färre flyktingar till EU byts mot miljardstöd och ny fart i Turkiets förhandlingar om medlemskap.

– Det är en historisk dag och ett historiskt möte, sade en uppenbart glad turkisk premiärminister, Ahmet Davutoglu, efter söndagens toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel.

Med sig hem får han ett löfte från EU om tre miljarder euro – cirka 27 miljarder svenska kronor – i stöd till flyktinghantering i Turkiet.

Statsminister Stefan Löfven (S) betonade dock att EU har fortsatt kontroll över pengarna.

– Det här är inga pengar som går till Turkiets statskassa, utan det här ska gå till konkreta projekt som båda parter måste vara överens om. Syftet är att kunna förbättra utbildningsmöjligheterna, jobbmöjligheter, social välfärd för de flyktingar som finns i Turkiet, sade Löfven.

Svenska miljoner

För svensk del rör det sig om 77 miljoner euro – drygt 700 miljoner kronor – som Finansdepartementet nu ska plocka fram.

TT: Och pengarna finns?

– Ja, det är klart. Har vi sagt att pengarna ska dit så finns de. Det här är en väldigt viktig insats som vi gör tillsammans, sade statsministern.

– Det är ju alldeles uppenbart att EU och Turkiet behöver samarbeta mera och bättre, både för att förbättra situationen för flyktingarna i Turkiet, men också för att säkra gränserna och bekämpa människosmugglingen.

Sverige säger nej

Vid ett förmöte som Löfven deltog i tillsammans med bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterades även möjligheterna att ta emot flyktingar direkt från läger i Turkiet.

Från svensk sida gäller dock ett blankt nej för tillfället.

– Jag var mycket tydlig med att det inte är aktuellt för Sverige att ta emot ytterligare flyktingar. . . Och det finns också stor förståelse hos de andra att Sverige som har gjort ojämförligt mest inte ska göra mer här och nu, utan nu är det viktigt att andra länder växlar upp sitt åtagande, sade Löfven.

Demokratisering?

Vid sidan om flyktinginsatserna ska EU och Turkiet sätta ny fart i frågan om turkisk visumfrihet och framtida medlemskap i EU. I de sammanhangen ska även demokrati och mänskliga rättigheter diskuteras.

– När vi pratar om visumliberaliseringen och när vi pratar om medlemskapsförhandlingarna så innehåller de i sig sådana strukturer som gör att det kommer att diskuteras demokratisering, pressfrihet, fri- och rättigheter, sade Stefan Löfven.