Sport Sport-topp

Svenska misstag bakom förlust

Turkiets Cenk Tosun får fritt fram mellan Emir Kujovic och Victor Nilsson Lindelöf och nickar in 2–1 bakom Robin Olsen i det svenska målet.
Turkiets Cenk Tosun får fritt fram mellan Emir Kujovic och Victor Nilsson Lindelöf och nickar in 2–1 bakom Robin Olsen i det svenska målet.

Besviken över resultatet, nöjd med prestationen.Förbundskaptenen Erik Hamrén såg en hel del positivt trots 1-2-förlusten mot Turkiet.– Man kan säga att det nästan var som en tävlingsmatch, med atmosfären på arenan och med Turkiets kvalité. Jag ser väldigt många positiva saker, säger han.

Det var ett test, med allt vad det innebär, ett av fyra innan det brinner till mot irländarna på Stade de France i Paris den 13 juni. Hamrén laborerar med sina tankar kring vilka 23 spelare som får följa med till Frankrike. Att det inte var vinna till varje pris varskodde Hamrén om tidigare i veckan när han gav Zlatan Ibrahimovic ett förlängt påsklov.

Så Hamrén inventerade, främst i försvaret.

FC Köpenhamns vänsterback Ludwig Augustinsson, i sin första riktiga landskamp från start (han spelade mot Elfenbenskusten och Finland i Abu Dhabi förra vintern) började med att slå en galen passning, fortsatte med några tveksamheter och det såg inte ut som om han riktigt kom över den starten förrän till andra halvlek. Då kom han oftare i de offensiva rajder Hamrén vill se från sina ytterbackar.

Stärkte Augustinsson sin chans att slå sig in i EM-truppen som tas ut 11 maj?

Fick klen hjälp

Både ja och nej. Han är inte borta ur diskussionen efter en hyggligt offensiv men lite väl jobbig defensiv kväll i Antalya. Som Hamrén slog fast i onsdags, det är tufft att möta Turkiet borta. Och det blir inte lättare om man har Barcelonas Arda Turan emot sig och bristfällig assistans från den bleke Erkan Zengin.

Men Hamrén var nöjd.

– Samtliga i backlinjen gör det bra, det gällde även Ludde. Jag ger stort plus till hur backlinjen uppträdde. Det var skojigt att se.

Det var allmänt virrigt inledningsvis, mest brandkårsutryckningar för att freda Robin Olsen, knappt ett offensivt hot den första kvarten när turkarna, som väntat, öste på.

Men det tog sig.

– Offensivt tappade vi bollen lite för ofta, både i första och andra halvlek, men vi skapade flera målchanser. Tittar man hade vi fler chanser än vad Turkiet hade, säger Hamrén.

På Andreas Granqvists långa, svepande boll passade John Guidetti in till Marcus Berg. Träffen var ren och rejäl, men skottet blockerades.

Kort senare var Guidetti, på ett sensationellt sätt, nära sitt första landslagsmål, men Volkan Babacan hann ned till stolproten på cykelsparken. Guidetti fick ett nytt försök, men en försvarare han täcka avslutet.

– Det är en fantastisk bicycleta han gör. Han visar sin målfarlighet där det luktar mål, säger Hamrén.

När det såg ut att ha blivit lite ordning på torpet kom mittbacksdebutanten Victor Nilsson Lindelöf galet till ett turkiskt instick, Cenk Tosun fick fritt fram och stänkte in 1-0 i nättaket. Ett klassmål.

Det är den typen av misstag man inte har råd med, men det unga (21 år) stjärnskottet från Benfica var pålitlig i det mesta och hans uppspel är något som landslaget behöver.

In från kylan

Sebastian Larsson, som befinner sig i ett fack långt in i Sunderlands kylskåp, kom som planerat in för Jimmy Durmaz efter pausen. Sett till balansen i laget hade det varit lägligare att ta ut Zengin och ge Augustinsson det stöd han förtjänade på sin vänsterkant. Larsson får man det förväntade av, varken mer eller mindre. En lojal, taktiskt slipad lagspelare vars högerfot emellanåt levererar godsaker på fasta situationer – som vid frisparken som Emir Kujovic förlängde till Andreas Granqvist vid kvitteringen.

Med tanke på hur lite speltid Larsson haft i vinter var gav han under 45 minuter beskedet att han fortfarande håller.

– Han ger alltid hundra för laget, har alltid stort fajterhjärta, säger Hamrén.

Guidetti, som sprungit på allt och stångats med de flesta i Fatih Terims fyrbackslinje, klev av för Kujovic efter 62 minuter och i samma veva lämnade Zengin över till Emil Forsberg. Med Forsberg kom modet, fantasin och farten. Turkiet kroknade, Sverige gnuggade på, vann mark och Granqvist, för kvällen lagkapten, fick stöta in sitt tredje landslagsmål i 49:e landskampen med en kvart kvar.

Tosun tvåmålsskytt

Men ett nytt tveksamt försvarsingripande gav Turkiet segern. Kujovic och Nilsson Lindelöf hade inte koll på Tosun som relativt ostört fick nicka in en frispark till 2–1 med åtta minuter kvar.

Men Hamrén ville inte lasta någon enskild spelare.

– Det var en väldigt bra frispark och en fantastisk nick.

På tisdag väntar Tjeckien på Friends – med Zlatan Ibrahimovic.

Det är oklart om magsjuke mittbacken Erik Johansson hinner bli spelklar.

Erik Hamrén kom mer att möblera om i startelvan.

– Det blir några ändringar, självklart. Men jag måste få tänka på det och lyssna på spelarna, säger han.