Teknik Nyheter Världen

Svenska mobiloperatörer tar bort avgift på samtal från Belgien

Människor utanför flygplatsen i Bryssel reagerar på morgonens bombdåd.
Människor utanför flygplatsen i Bryssel reagerar på morgonens bombdåd.

Svenska telefonoperatörer tar bort avgifterna på samtal från Belgien efter terrorattacken och Facebook har aktiverat sin funktion Safety Check för att man ska kunna meddela vänner och anhöriga att man är i säkerhet.

De fyra stora svenska mobiloperatörer tar med anledning av bombdåden i Bryssel under två dygn bort alla avgifter för samtal och datatrafik från Belgien till Sverige, skriver Telia Sonera, Tele2, Tre och Telenor i ett gemensamt uttalande.

Det innebär att man kan ringa, ta emot samtal och surfa och sköta sin SMS- och MMS-trafik till Sverige gratis fram till och med torsdag morgon.

– Våra tankar går naturligtvis till alla drabbade av de här fruktansvärda dåden i Bryssel. Vi vill hjälpa och underlätta för alla drabbade att få tag på nära och kära, säger Iréne Krohn, presschef på Telia Sverige, till TT.

Samtidigt vittnar många som försökt komma i kontakt med anhöriga i Bryssel om ett svårt belastat telefonnät.

Kriscentrum i Bryssel uppmanar människor att inte ringa på grund av överbelastning i nätet, skriver det svenska utrikesdepartementet (UD) på Twitter. UD uppmanar svenskar på plats att i stället använda sociala medier eller sms-meddelanden för att kontakta anhöriga.

Facebook har under förmiddagen aktiverat sin funktion "Safety check" i Brysselområdet, vilket gör det möjlighet för den som befinner sig i den belgiska huvudstaden att klicka på en ruta på sitt Facebookkonto för att ge ens vänner beskedet att man är i säkerhet.

Tjänsten har utvecklats av Facebook och bland annat använts i samband med stora naturkatastrofer de senaste året.