Teknik Nyheter Sverige

Svenska och ryska läkare i ordkrig

Kirurgen Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska universitetssjukhuset har utfört ett antal kontroversiella operationer och satt in luftstrupar av plast i hopp om att dessa skulle fungera som normala luftstrupar.
Kirurgen Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska universitetssjukhuset har utfört ett antal kontroversiella operationer och satt in luftstrupar av plast i hopp om att dessa skulle fungera som normala luftstrupar.

Svenska läkare visste mycket väl vad som pågick i Krasnodar när förhållandevis friska patienter fick luftstrupar av plast. Det hävdar de ryska läkare som var med, skriver Dagens Medicin.

Skandalen vid Karolinska institutet tillika sjukhuset handlar inte bara om de patienter som fick luftstrupar av plast inopererade på Karolinska universitetssjukhuset under ledning av kirurgen Paolo Macchiarini.

Den handlar också om de operationer som utfördes i Ryssland och om den roll de svenska läkarna spelade vid dessa operationer då patienter som inte hade dödliga skador fick luftstrupar av plast.

I centrum står en videkonferens där tre läkare från Karolinska universitetssjukhuset medverkade, skriver Dagens Medicin.

Ord mot ord

Enligt en av de svenska läkare som var med gjordes ingen behandlingsrekommendation från svensk sida. Läkaren har heller inget minne av att det ska ha framkommit att de ryska kandidaterna var för friska för att få en experimentell behandling.

De ryska läkarna, däremot, hävdar att de svenska läkarna mycket väl visste vad operationerna innebar och vilka patienterna var.

Enligt dokumentärfilmaren Bosse Lindquist finns det flera omständigheter som tyder på att de svenska läkarna visste vad som hände.

– Jag har intervjuat flera av de ryska läkarna som var med. De säger samstämmigt att konferensen avslutades med en gemensam rekommendation att de två ryska kandidaterna skulle transplanteras. Svenskarna ska inte ha haft invändningar mot detta, säger Bosse Lindquist till Dagens Medicin.

Fler bevis

Dessutom, säger han, finns det uppgifter i det beslutsunderlag inför att Macchiarinis gästprofessur förlängdes i januari 2014 som talar för att svenskarna visste vad som hände i Ryssland.

– Där skryter man med att det är KI och KS som genomfört all nödvändig in vitro- och in vivo-testning inför nästan alla de ryska operationerna. Sedan beklagar man sig över att operationerna inte kunde göras här på grund av bland annat bristande sjukhusresurser för omfattande och riskfylld experimentell kirurgi, säger Bosse Lindquist.

När Dagens Medicin frågar varför man ska lita på ryssarna, svarar Bosse Lindquist:

– Därför att jag pratade med dem långt innan detta blev en omskriven affär. De har haft samma historia hela tiden, även då de inte upplevde sig på minsta sätt kritiserade.