Svenska medborgare får fritt åka in i 176 länder, av möjliga 218.
Svenska medborgare får fritt åka in i 176 länder, av möjliga 218.

Världens mest kraftfulla pass har rankats, och Sveriges lilla röda id-handling hamnar som nummer två på listan. Bara den som besitter ett tyskt pass får resa in i fler länder utan att ha visum.

Tyska medborgare har det bästa passet när det kommer till att få resa fritt i länder, visar en rankning gjord av Henley & Partners. Det svenska passet är inte långt efter, utan hamnar på en andraplats av världens mäktigaste resehandlingar.  Den som sitter på ett svenskt pass får resa fritt i 176 länder, av 218 möjliga.

►LÄS MER:  Nu införs passkontroller – när du åker till Norge

Rankningen görs årligen och både Tyskland och Sveriges fria resande har ökat sedan 2015. I topp ifjol låg de båda länderna ihop med Storbritannien och USA, med fri tillgång till resor i 174 länder.   Nu drar det tyska passet ifrån efter mer avspända visumrestriktioner, men även innehavare av svenska och engelska pass får resa fritt i fler länder än tidigare år. Det amerikanska passet stannar på samma siffra som tidigare.

I indexet tar man hänsyn till hur många länder som går att besöka utan ett visum.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset