Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Svenska premiärinsatsen döms ut

Krönikörerna var inte imponerade av Zlatan Ibrahimovic och hans lagkamrater i EM-premiären.
Krönikörerna var inte imponerade av Zlatan Ibrahimovic och hans lagkamrater i EM-premiären.

1–1 i premiären mot Irland var knappast den starten som Sverige behövde i EM. Och de svenska krönikörerna är allt annat än imponerade av den svenska insatsen.

Erik Niva i Aftonbladet skriver att han funderade på om det var den Sveriges sämsta mästerskapsmatch under hans livstid när den svenska kvitteringen kom genom ett irländskt självmål.

"1–1 var mer än vi förtjänade, mindre än vi behövde", konstaterar han.

Han dömer helt ut Sveriges första halvlek: "En dryg halvlek utan ett enda strukturerat anfall, utan en enda vägvinnande passning, utan något annat än ett passivt inväntande av katastrofen."

Noa Bachner i Expressen är inte nådigare. Han konstaterar att framåt var Sverige "helt steriliserat".

"Vägen till Zlatan var för lång och det svenska spelet stod lika stilla som ett flygplan på Arlanda".

Den svenska insatsen jämförs av John Senewiratne på Östgöta Correspondenten med en strandad skuta där ingen på plan verkade beredd att blöta ner fötterna genom att hoppa ur och putta på.

"Det vore oärligt att säga att Sverige var värda den här poängen (1–1), men efter en sån här kväll var det bara att tacka och ta emot", skriver han.

"Varför dröjde ni med att komma till er egen fest?", undrar Marjan Svab i Sydsvenskan och syftade på att svenskar, både på Stade de France i Paris och hemma i Sverige, hade laddat upp för premiärfesten.

"Hårda och tuffa inledande tjugo. Sverige försökte kliva dit, ta kampen och sökte konstant referenspunkten Zlatan Ibrahimovic. De hittade aldrig den. Medan Irland utan själv- och stjärnklar spets, men mer spridda rak-på-hot, nosade fler gånger på ledningsmålet... Men mellan de som förväntas slåss om platsen bakom favoriterna i grupp E är det fortsatt status quo. Få förväntade sig något annat på förhand, och Sverige har inte längre råd att dyka upp sent", skriver Svab.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset